wątróbka z jabłkami i cebulą

Wątróbka z jabłkami i cebulą

Podroby nie mają w Polsce zbyt dobrej opinii. Traktowane są jako mięso trzeciej kategorii, a wielu dzisiejszym 30 -latkom kojarzą się z traumatycznymi posiłkami w przedszkolach i podstawówkach. Ja na szkolnych stołówkach zawsze zajadałem się tym, na co inne dzieci nie mogły patrzeć, więc wątróbkę, ozorki i żołądki wspominam bardzo dobrze. Dziś na tapecie będzie więc wątróbka z jabłkami i cebulą.

Traktowanie podrobów jako mięsa trzeciej kategorii ma jednak swoje plusy – kosztują śmieszne pieniądze. W mojej opinii wątróbka jest z resztą znacznie smaczniejsza niż zjadana masowo pierś z kurczaka. Poza tym jest zdrowsza. Wbrew obiegowej opinii wątróbka nie jest magazynem tego, co najgorsze w organizmie gdyż toksyny nie są w niej zatrzymywane a neutralizowane. Zamiast szkodliwej chemii, znajdziemy w wątrobie np. mikroelementy. No a poza tym wątróbka jest smaczna. Szczególnie w dość klasycznym wydaniu z cebulą i jabłkiem.

wątróbka z jabłkami i cebulą

Z podrobami trzeba się jednak spieszyć. Aktualnie 400g wątróbki można kupić za mniej niż 5 złotych. We Francji, gdzie podroby uważane są za produkty ekskluzywne, kosztuje kilka razy więcej. W Polsce dzięki ruchowi Slow Food podroby też powoli też wracają do łask i serwuje je coraz więcej warszawskich (i nie tylko) szefów kuchni. Dlatego proponuję wcielić się w kulinarnych hipsterów i zainteresować się wątróbką, ozorkami, żołądkami i sercami zanim staną się modne. Zamierzam wam w tym pomóc – przepisami oczywiście. Na początek klasyk – wątróbka z jabłkami i cebulą.

Składniki:

400 g kurzych wątróbek
3 jabłka
2 duże cebule
1-2 łyżeczki majeranku
100 ml czerwonego wina
sól
pieprz
masło do smażenia
kasza jęczmienna do podania

wątróbka z cebulą i jabłkiem

Przygotowanie:

1. Wątróbkę umyjcie i oczyśćcie z błon

2. Cebulę pokrójcie w piórka, a jabłka w ósemki

3. Jabłka i cebulę podsmażcie na maśle aż cebula się zeszkli a jabłka lekko zmiękną

4. Na drugiej patelni na maśle podsmażcie wątróbkę aż zmieni kolor

5. Przełóżcie wątróbkę na patelnię z jabłkami i cebulą, dodajcie majeranek, dolejcie wina i wymieszajcie

6. Gotujcie bez przykrycia, żeby większość wina odparowała

7. Później przykryjcie i duście jeszcze parę minut (aż wątróbka będzie miękka)

8. Podawajcie z ugotowaną kaszą jęczmienną

wątróbka z jabłkiem i cebulą

2 thoughts on “Wątróbka z jabłkami i cebulą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *