Tarta z burakami i serem pleśniowym
Po tym jak zrobiłem krem z buraków, Kasia powiedziała, że od pewnego czasu chodzą jej po głowie buraki z serem pleśniowym. Zastrzegła sobie, że to jej koncepcja, i że ona ją zrealizuje, a przepis opublikuje na moim blogu. Minęły 2 miesiące, przepisu jak nie było, tak nie ma. Postanowiłem wkroczyć do akcji. Oto tarta z burakami i serem pleśniowym.
Buraki i ser pleśniowy czekały, a ja dawno nie robiłem żadnej tarty. Postanowiłem więc połączyć te trzy elementy w całość. Żeby nie było nudno, zwykłą mąkę zamieniłem na orkiszową pełnoziarnistą. Kolor wyszedł ładniejszy, a ciasto bardziej chrupkie. Chciałem, żeby było trochę bardziej dietetycznie niż zwykle to się przy tartach zdarza, ale to zadanie wykonałem tylko częściowo – skończyło się na śmietanie 18% zamiast 30% :).
Mimo wcześniejszych gróźb Kasi, że jak zrobię buraki z serem przed nią, to przestanie się do mnie odzywać etc., efekt zyskał jej pełną aprobatę. No i błogosławieństwo. Dalsi testerzy w pracy także przyznali, że tarta z burakami i serem pleśniowym jest warta świeczki. Czekam na wasze opinie 🙂
Oto i on:
Składniki:
Kruche ciasto:
250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
125g masła
1 żółtko
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki ziół prowansalskich
szczypta gałki muszkatołowej
Farsz:
3 buraki (ugotowane)
4 cebule
1 trójkąt sera pleśniowego (np. Lazur)
200g śmietany 18%
1 jajko
pół szklanki mleka
Przygotowanie:
1. Kruche ciasto zróbcie według instrukcji z przepisu na tartę z kurkami (z pominięciem orzechów:))
2. Cebulę pokrójcie w piórka i smażcie na maśle aż będzie miękka
3. Przełóżcie cebulę do miski, dodajcie starty ser i zalejcie mlekiem, śmietaną i jajkiem
4. Wszystko dokładnie wymieszajcie
5. Na lekko przestudzone ciasto nałóżcie farsz, a na górze poukładajcie plasterki buraka
6. Całą tartę pieczcie jeszcze ok 15-20 minut
Dzięki, przepisy, będę korzystać, jeśli dam radę zrobić ;). Ja sama korzystam często z przepisów ze strony blog.siegnijpodrowie.org, bo bardzo cenię zalety diety surowej.
Pozdrawiam:)
Nigdy jeszcze nie robiłam tarty, a one tak apetycznie wyglądają!
Pierwszy raz mam do czynienia z takim połączeniem smaków, ale wygląda przepysznie! Nie kojarzę jednak wspomnianego przez Ciebie sera. Czy może być camembert lub brie?
Hej,
chodziło o Lazur, czyli taki najwyklejszy ser z niebieską pleśnią (w miarę twardy, żeby można było potrzeć). Brie i camemebert też będą ok, aczkolwiek lepiej się sprawdzą w plastrach pod burakami niż potarte.
Ser pleśniowy i buraczki to bardzo fajne połączenie!
To sympatycznie, że dla buraków znalazło się nowe zastosowanie.
Od razu tarta i w dodatku z serem pleśniowym.
Chociaż ta kompozycja smakowa nie jest mi znana, jestem do niej pozytywnie nastawiony.
A tak sobie też myślę, że wcale nie na wyrost.