Rabarbarowo-truskawkowe crumble
Rabarbarowo-truskawkowe crumble czyli po polsku truskawki i rabarbar pod kruszonką. Deser ekstremalnie prosty, szybki w przygotowaniu, a do tego można go robić cały rok, wystarczy wymieniać owoce na te aktualnie dostępne. Jako, że sezon na truskawki w pełni, a i rabarbar jeszcze bez problemu dostaniecie, warto połączyć jedno z drugim.
W tym roku uświadomiłem sobie, że co roku czekam na truskawki, ekscytuje się ich spadającymi cenami, kupuje całe kilogramy, a ostatecznie większość z nich pochłaniam na surowo lub w koktajlu. Postanowiłem więc trochę zmienić koncepcję i z truskawkami bardziej pokombinować.
Jakoś nie do końca pociągają mnie połączenia truskawek ze słonymi smakami, więc raczej zamierzam iść w desery. No i powiem wam, że eksperymenty idą bardzo pomyślnie, ostatnio zajadam się lodami z musem truskawkowym, a wczoraj zrobiłem danie, które w słowniku mogłoby stać jako definicja hasła epic shit, względnie guilty pleasure – hummus z migdałami, masłem orzechowym i musem truskawkowym! Zjadłem całą miskę łyżką zanim zdążyłem zrobić jakiekolwiek zdjęcia czy w ogóle wymyślić z czym taki hummus podać. Jak widać, nie trzeba z niczym :).
Tymczasem sprawdźcie rabarbarowo-truskawkowe crumble. Fajnie zbalansowały się w nim słodycz truskawek i kwaskowatość rabarbaru, a do tego góra przyjemnie chrupie. Czego chcieć więcej?
Składniki:
500g truskawek
500g rabarbaru
50g brązowego cukru
100g słodkiego alkoholu (wódka smakowa, wiśniówka, słodkie wino, cokolwiek)
na kruszonkę:
300g mąki pszennej
170g masła
50g brązowego cukru
100g posiekanych/utłuczonych migdałów
Przygotowanie:
- Truskawki obierzcie, a rabarbar pokrójcie w kawałki wielkości kciuka
- Wymieszajcie rabarbar z cukrem i alkoholem, wrzućcie na patelnię i smażcie mieszając
- Jak się skarmelizuje i zmięknie (ale nie rozpadnie!) przełóżcie do naczynia do pieczenia, dodajcie truskawki i przemieszajcie
- Przygotujcie kruszonkę: mąkę rękami wymieszajcie z pokrojonym w kawałki masłem aż zacznie przypominać okruchy.
- Dodajcie cukier i migdały i przemieszajcie
- Posypcie kruszonką owoce i pieczcie ok. 40 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (aż góra lekko zbrązowieje)
Wsuwajcie na ciepło, z bitą śmietaną, budyniem, kremem waniliowym albo solo!