Pierogi z bobem i z batatem
Pierogi to jedno z tych dań, przy którym świetnie sprawdza się praca zespołowa. Jedna osoba miesza farsz, inna ugniata ciasto, jeszcze inna przygotowuje drinki :). Skutkiem ubocznym są dyskusje o życiu i ostatecznej formie farszu, kombinacje z recepturą ciasta no i oczywiście pierogi. Zwykle w dużej ilości. Sprawdźcie nasze pierogi z bobem i z batatem.
Z racji tego, że w moim nowym mieszkaniu mam całkiem sporą kuchnię z dużą powierzchnią blatów i przestrzenią, którą można zasypać mąką, postanowiłem zorganizować popołudnie (które przeciągnęło się do późnej nocy) z pierogami i mojito. Były trzy pomysły na pierogi: z bobem, ricottą i habanero, z batatem, ricottą i tymiankiem oraz z borówkami (czyli po waszemu jagodami:)).
Było sporo zabawy, kuchnia bardzo szybko zaczęła przypominać pobojowisko, a nam, mimo sukcesywnie zmieniających się proporcji rumu i wody w mojito, udało się osiągnąć sukces i 3 rodzaje pierogów powstały. Choć te borówkami nie załapały się na sesję.
O mojej miłości do pierogów pisałem już nie raz, więc nie będę się powtarzał. Tym razem trochę zmodyfikowałem ciasto i zrobiłem je z mieszanki mąki pełnoziarnistej i białej, co dało bardziej sycącego i konkretnego pieroga.
Wspólne gotowanie i permanentna burza mózgów dotycząca farszu nie sprzyjają dokładnemu zapamiętywaniu ilości poszczególnych składników, w związku z czym nie traktujcie poniższej listy zanadto kategorycznie. Próbujcie, a jak smak będzie wam odpowiadał, to ładujcie do pierogów. Grunt, żeby farsz nie był zbyt rzadki ani zbyt suchy.
Składniki:
na ciasto:
4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (typ 2000)
2 szklanki mąki orkiszowej białej (typ 750 lub 650)
2 – 2,5 szklanki wrzątku
2 łyżeczki soli
na farsz:
bób + ricotta
300g ugotowanego i obranego bobu
ok. 200g ricotty
sok z połówki cytryny
ok. 2 cm startego imbiru
pół papryczki habanero
sól
pieprz
batat + tymianek
1 duży batat (ok. 300 g)
ok. 200 g ricotty
kilka gałązek świeżego tymianku (ma go być czuć!)
starty parmezan
sól
pieprz
Przygotowanie:
bób + ricotta
- Bób gotujemy (może się nawet trochę rozgotować)
- W misce mieszamy obrany bób, ricottę, posiekane drobno habanero i pozostałe składniki
- Ugniatamy widelcem na pastę i doprawiamy do smaku
batat + tymianek
- Batata zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w maksymalnej temperaturze w piekarniku przez ok. 30 minut (do miękkości)
- Upieczonego batata wyskrobujemy z łupiny i wkładamy do miski razem z ricottą i posiekanym tymiankiem
- Ugniatamy widelcem na pastę, doprawiamy solą, pieprzem i parmezanem
Ciasto
- W misce mieszamy mąkę z solą
- Zalewamy wrzątkiem i mieszamy aż do połączenia składników
- Przekładamy ciasto na blat i zagniatamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji (uwaga, może być gorące)
- Wałkujemy do pożądanej grubości i wykrawamy krążki do ulepienia pierogów.
- Farsz nakładamy do na wycięte pierogi, sklejamy i wrzucamy do osolonej, gotującej się wody
- Po wypłynięciu gotujemy jeszcze jakieś 2 minuty