Makaron tagliatelle z ricottą, pieczarkami, brokułami i pomidorami
Tak jak wspominałem, będzie więcej obiadów. Takich prostych, łatwych do szybkiego przygotowania w tygodniu i znów, jak w przypadku śniadań – kompatybilnych z odgrzewaniem w pracy. Ostatnio było mięsko, więc pora na coś wegetariańskiego. Przed wami makaron z ricottą i brokułami (i paroma innymi składnikami znalezionymi w lodówce).
Po sałatce z kaczką rzutem na taśmę zrobiłem sobie kolejny kolorowy obiad – tym razem na bazie makaronu. Używałem ekologicznego makaronu orkiszowego, ale nada się każdy inny. Ten dorwałem w jednym z dyskontów na półce z produktami, które nie najlepiej zniosły transport i mają zniszczone opakowania, coś tam się z nich wysypało albo etykietka się starła. No a przede wszystkim są przecenione, i to sporo. Grzebanie na tego typu półkach (jeszcze lepsze są takie z żywnością z dobiegającą końca datą ważności!) to moja mała obsesja, o której pewnie kiedyś napiszę. Teraz jednak skupmy się na obiedzie. Przygotowanie nie powinno zająć wam więcej niż pół godziny.
Składniki (na dwie porcje):
ok. 8 gniazd makaronu tagliatelle
10 pomidorków koktajlowych
jeden mały brokuł
200g pieczarek
150g ricotty
sól
pieprz
2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 cebula
klarowane masło do smażenia
2 ząbki czosnku
parmezan do posypania
1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
1. Brokuły umyjcie, podzielcie na niewielkie różyczki (tak, żeby można je było zjeść “na raz”) i gotujcie na parze aż lekko zmiękną
2. Posiekaną cebulę zeszklijcie na maśle; potem dodajcie pokrojone w plasterki pieczarki i doprawcie solą i pieprzem. Duście pod przykryciem aż zmiękną
3. Kiedy pieczarki zmiękną, dodajcie ricottę i wymieszajcie. Jeśli będzie zbyt gęsty, dolejcie ok. 100 ml wody
4. Doprawcie ziołami prowansalskimi, dodajcie pokrojone w ćwiartki pomidorki i brokuły. Duście na małym ogniu mieszając
5. Ugotowany al dente makaron odcedźcie, przełóżcie z powrotem do pustego garnka po gotowaniu, dodajcie oliwy i wymieszajcie. NIE PRZELEWAJCIE WODĄ!:)
6. Makaron dodajcie do sosu, dokładnie wymieszajcie i zostawcie na małym gazie na ok. 2 minuty.
7. Na koniec dodajcie przeciśnięty czosnek i wymieszajcie
8. Po przełożeniu na talerz posypcie parmezanem
Super apetyczy makaron. Bardzo lubię smak brokułów z pieczarkami