Linzertorte – tarta migdałowa z dżemem
To ciasto ma bardzo ciekawą historię. I chodzi mi tu o historię jego powstawania u mnie w domu, a nie powstania samego ciasta w Linzu :). Takie jak trzeba wyszło dopiero za trzecim razem. Wcześniej spotykały go same wypadki.
W weekend kilka miesięcy temu, moi rodzice oglądali program “Hairy bikers Bakeation” na BBC i trafili na odcinek o Linzertorte. Mama uznała, że zaszaleje i postanowiła upiec ciasto od razu. Ja miałem nie patrzeć, bo niespodzianka i w ogóle. No to nie patrzyłem, słuchałem tylko jak mama z tatą krzątają się w kuchni, a później czułem przyjemny zapach stamtąd dochodzący. A potem był krzyk. Konkretnie w momencie wyjmowania ciasta z piekarnika. A to dlatego, że mama wyjmując formę z piekarnika, źle sobie ją chwyciła i całe ciasto wylądowało na podłodze. To co zostało na blasze zjedliśmy łyżkami.
Po tej kulinarnej tragedii sam postanowiłem rzucić wyzwanie przepisowi. Upiekłem dwa egzemplarze na wigilię i gdyby nie to, że zapomniałem wówczas ze sobą aparatu, przepis już wtedy trafiłby na bloga. Trzecie podejście okazało się najbardziej udane – ciasto nie spadło na ziemię, wyszło pyszne, a ja miałem na podorędziu aparat. Mam nadzieję, że wam uda się za pierwszym razem. Bo samo ciasto jest dziecinnie proste w przygotowaniu.
Składniki:
150 g brązowego cukru pudru
150 g mąki
150 g mielonych migdałów
150 g masła
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 roztrzepane jajko
300 g waszego ulubionego dżemu
migdały do posypania
Przygotowanie:
1. Bazą jest kruche ciasto z dodatkiem migdałów. Wymieszajcie w misce mąkę, migdały, cukier i przyprawę do piernika, a potem dodajcie masło i zagniećcie ciasto
2. Kiedy ciasto przyjmie konsystencję okruchów chleba, dodajcie jajko i dokładnie zagniećcie całość
3. Przełóżcie ciasto do miski i włóżcie na jakieś 20 minut do lodówki
4. Wyjmijcie ciasto, odkrójcie 1/4, a resztą wyłóżcie foremkę do tarty (taką o średnicy 24 cm)
5. Na cieście równomiernie rozsmarujcie dżem (ja robiłem z truskawkowym, wiśniowym, z owoców leśnych, jeżynowym i z marmoladą pomarańczową – każdy był dobry)
6. Jeśli wydaje wam się, że dżemu jest jakoś mało, dodajcie trochę więcej
7. Odkrojony kawałek ciasta podzielcie na mniejsze części i rozwałkujcie na długie paski
8. Z pasków zróbcie jakiś wzorek na wierzchu dżemu (ja wybrałem najprostszy – kratkę)
9. Posypcie migdałami i przełóżcie do lodówki na 20 minut. Za ten czas rozgrzejcie piekarnik do 190 stopni
10. Pieczcie ok. 30 minut, aż ciasto zrobi się brązowe
Jejku wygląda niebiańsko! Naprawdę zachwycam się tym wyglądem jak pomyślę o jej smaku to aż ślinka mi cieknie!
Fajnie, że pieczesz takie ciasta, kiedy dziewczyny nie ma w domu!
przepisy masz świetne, już kilka testowałam, teraz zabieram się za to ciasto, ale mam zamiar go troszkę przerobić tzn. do ciasta zamiast przyprawy do piernika dodać cynamon a zamiast dżemu prażone jabłka….mam nadzieje że coś zjadliwego z tego wyjdzie 🙂
Myślę, że z jabłkami i cynamonem też będzie dobre. Taka wariacja na temat szarlotki 🙂