Kaszotto z dynią i borowikami
W lutym nie przemęczałem się specjalnie z przepisami (na bloga wpadł aż 1:)) ale to nie znaczy, że się obijałem. Mam lekki zapas, do tego powróciłem do współpracy z serwisem Onet Gotowanie, a przy okazji odebrałem dostawy produktów z Rzymu (od teścia) z Austrii (od rodziców) oraz z Singapuru (od znajomych kulinarnych freaków) więc tak czy inaczej trochę się działo i dziać się będzie. Poza tym obiecałem też jeden przepis – na kaszotto z dynią i borowikami. Bardzo proszę.
Jak pewnie się domyślacie, przepis chwilę sobie leżał, bo aktualnie świeżych grzybów raczej już nie uświadczycie, a i o dynię ciężko. Ale może macie grzyby w zamrażalniku, a dynię w Biedrze pod domem (u mnie wciąż jest). A jak nie macie, to może traficie na ten przepis jesienią. W Internecie w końcu nic nie ginie, a wręcz przeciwnie, odnajduje się w najmniej oczekiwanych momentach.
Jako, że przepis gotowałem gdzieś w okolicach września, to zapomniałem, że zamiast ryżu użyłem kaszy pęczak (przypomniałem sobie dopiero zerkając na zdjęcia), więc tak naprawdę do kaszotto. Albo pęczotto. Albo po prostu risotto z kaszy pęczak. Zwał, jak zwał, ważne że dobre. Tym bardziej, że w przypadku dyni nie jest to wcale takie oczywiste. Z moich doświadczeń wynika, że co drugi przepis, z użyciem dyni wychodzi smaczny. Pozostałe są jak lubi mówić moja dobra znajoma „do zaorania”. Oszczędzę wam więc mojej wariacji na temat porannego smoothie Jamie’go Oliviera i owsianki na słono.
Poniższą propozycję możecie gotować bez strachu, na pewno będzie smaczna, a Ci denerwujący się dziwnymi składnikami w kilku poprzednich wpisach będą zadowoleni – wszystko dostaniecie w pierwszym lepszym sklepie osiedlowym (w sezonie łącznie z grzybami i dynią).
No to do dzieła!
Składniki:
250g borowików
500g upieczonej dyni piżmowej
ok. 1 l bulionu
parmezan
2 łyżki śmietany 18%
200 g kaszy pęczak
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 cebula
3 ząbki czosnku
masło do smażenia
sól
pieprz
Przygotowanie:
- Grzyby czyścimy i kroimy w kostkę
- Rozgrzewamy na patelni masło, dodajemy cebulę i smażymy aż się zeszkli
- Wrzucamy grzyby i czosnek, zmniejszamy gaz, dodajemy soli i pieprzu i dusimy mieszając od czasu do czasu
- Po ok. 15 minutach dodajemy dynię i pęczak i dokładnie mieszamy
- Dolewamy chochlę bulionu i dusimy aż pęczak wchłonie cały płyn.
- Powtarzamy aż kasza będzie miękka
- Gdy pęczak zmięknie dodajemy śmietaną, musztardę, zioła i trochę startego parmezanu i dokładnie mieszamy
- Podgrzewamy jeszcze chwilę i podajemy