Hummus z suszonymi pomidorami
Lubię eksperymentować z hummusem. Rzadko kiedy robię wersję klasyczną, zawsze staram się dorzucić do blendera coś nowego i sprawdzić jak wyjdzie. Cieciorka ma to do siebie, że praktycznie każdy dodatek przyjmuje “z otwartymi ramionami”. Tak też było z suszonymi pomidorami.
Prawdę mówiąc, trudno jest mi wyobrazić sobie danie z suszonymi pomidorami, które nie byłoby dobre. To jeden z tych idealnych składników, które nigdy nie zawodzą. Jak nietrudno się domyślić, w hummusie też sprawdziły się świetnie. Choć to tak naprawdę nie hummus, a coś w rodzaju śródziemnomorskiej wariacji na jego temat. Nie ma pasty tahini ani kminu, zamiast tego są suszone pomidory, zioła prowansalski i ocet winny. W trzymaniu się sztywnych norm kulinarnych nigdy nie byłem dobry 😀
Składniki:
300 g ugotowanej cieciorki
100 g suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki ziół prowansalskich
biały pieprz
sól
ocet winny
olej z suszonych pomidorów
Przygotowanie:
1. Jeśli macie suchą cieciorkę, weźcie 200 gram i postępujcie zgodnie z opisem z przepisu na hummus klasyczny. Jeśli macie cieciorkę z puszki, odcedźcie ją z zalewy
2. Pomidory pokrójcie na mniejsze kawałki, czosnek przeciśnijcie przez praskę
3. Wszystkie składniki wrzućcie do blendera. Jeśli chodzi o ilości pieprzu oleju i octu, to wszystko zależy od waszych upodobań. Ja daję łyżeczkę pieprzu, łyżeczkę octu winnego i jakieś 4-5 łyżek oleju. Wtedy hummus jest wilgotny i lekko pikantny
4. Zmiksujcie wszystko na gładką pastę
Rewelacyjny przepis! Kocham ciecierzycę i suszone pomidory, ten przepis to po prostu magia smaków.