Zupa z dyni

Kilka lat temu dynie kojarzyły się tylko z upiornie (albo komicznie – zależy od umiejętności halloweenowego artysty-nożownika) uśmiechającymi się lampionami z amerykańskich filmów. Wspomniane lampiony miały oświetlać drogę dzieciakom, które łaziły od domu do domu i żebrały o słodycze, których na co dzień zabraniali im jeść ich ekorodzice. W Polsce nadal karmimy dzieci przetworzonym cukrem, więc 31 października nie mam na wycieraczce małych, zawodzących, zasmarkanych i oczywiście przerażających szkieletorków/duszków/wiedźm. Za to mam pyszną dyniową zupę.

Moje dynie pochodzą z pola babci Kasi – z tego samego co kwiaty cukinii. Wyrosły z pestek, które babcia zgarnęła z dyń przerabianych przeze mnie w ubiegłym roku. Dynie ważą w sumie jakieś 5 kilo, co w efekcie da trzy (mam nadzieję) pyszne dania.

Dynia

Na pierwszy ogień idzie zupa-krem. Zupę krem można zrobić w zasadzie z każdych, lekko podgotowanych warzyw, począwszy od ziemniaka, a na cukinii skończywszy. Jednak krem z dyni w gronie gęstych zup jest moim absolutnym faworytem. Po pierwsze ze względu na kolor. A po drugie ze względu na delikatny, lekko słodkawy smak, którego nie da ani cukinia, ani brokuł, ani tym bardziej ziemniak. No to do roboty.

Dynia

Składniki:

1 kg dyni
2 duże cebule
Pół litra bulionu warzywnego
2-3 ząbki czosnku
3 cm świeżego imbiru
Sól
Pieprz
Pestki dyni
Parmezan do posypania

Przygotowanie:

1. Najpierw dynia. Pokrójcie dynię na ćwiartki i wybierzcie miąższ z pestkami

2. Obierzcie wypatroszone kawałki i pokrójcie je w kostkę

3. Pokrojoną drobno cebulę podsmażcie chwilę na maśle lub oliwie

4. Dodajcie pokrojoną dynie i duście kilkanaście minut

Dynia

5. Kiedy cebula będzie już miękka dolejcie bulionu

6. Dodajcie czosnek i imbir, posólcie i popieprzcie, a potem duście pod przykryciem aż dynia zmięknie

7. Zdejmijcie z gazu i pozwólcie dyni ostygnąć

8. Zmiksujcie całość w blenderze, a po przelaniu na talerze posypcie pestkami dyni i świeżo startym parmezanem

Zupa krem z dynii

Dynia

 

6 thoughts on “Zupa z dyni

  1. Ach, tak zwana dyniozupa! 😀 Nigdy nie jadłem, ale na pewno chciałbym skosztować, gdybym miał okazję. U mnie dzisiaj krem z brokułów z grzankami z masełkiem czosnkowym i tartym parmezanem. Palce, łyżki i talerze lizać! ^^

  2. Krzysiek, warto dodać sok z pomarańczy i odrobinę startej skórki pomarańczowej. No i kawałek papryczki chilli, który podsmażamy na początku razem z dyńką i resztą 🙂

  3. Uwielbiam zupę z dyni. Jem ją od lat, na słodko i pikantnie. Często dodaję pulpę pomidorową bo tym najbardziej zajadają się dzieci. Każda wersja jest pyszna!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *