tarta z pomidorkami koktajlowymi i kiełbaską

Tarta z pomidorkami koktajlowymi i kiełbaską

Tytuł „Tarta z pomidorkami koktajlowymi i kiełbaską” brzmi może trochę infantylnie – w końcu są w nim dwa zdrobnienia – ale z drugiej strony gdybym napisał „tarta z pomidorami i kiełbasą” to niebezpiecznie przypominałoby popularną ostatnio Grażynkę, która specjalizowała się w carpaccio z mortadeli z dressingiem z maggi i zupie gyros z sosem czosnkowym. Niezorientowanych odsyłam do artykułu na naTemat.pl. Resztę zapraszam dalej.

Jakiś czas temu, zainspirowany krakowskim lokalem Nowy Bufet, który codziennie wrzuca na fejsa zdjęcia i smakowite opisy serwowanych tart, postanowiłem wykombinować jakąś nową, własną tartę. Wtedy przypomniałem sobie, że dawno temu próbowałem już zrobić tartę z pomidorkami koktajlowymi i kiełbaskami. Wszystko zapowiadało się pięknie i smacznie do momentu aż nie wyszło z piekarnika – prosto na podłogę, farszem do dołu. Od tego czasu nie używam silikonowych form do tarty. Wam też nie polecam. Co gorsza, tarta była przewidziana na otwarcie kawowego biznesu kolegi (nawet chyba zaanonsował ją na fejsie). Na szczęście pierwsi goście najedli się drugą tartą.

tarta z pomidorkami koktajlowymi i kiełbaską

Składniki:

na farsz:

200 g ulubionych kiełbasek – najlepiej cienkich i surowych – ja użyłem pieprzowych z Lidla
150 g pomidorków koktajlowych
150 g sera feta
sól
pieprz
czosnek
300 g śmietany 30%
2 jajka

na ciasto:

125 g mąki pełnoziarnistej
125 g mąki zwykłej (ja użyłem orkiszowej)
125 g masła
1 żółtko
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki papryki wędzonej
szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

1. Kruche ciasto zróbcie według instrukcji z przepisu na tartę z kurkami (z pominięciem orzechów:))

2. Pomidorki pokrójcie w połówki, fetę w kostkę, a całość odłóżcie na bok

3. Kiełbaskę pokrójcie z małe kawałki i trochę podsmażcie (bez tłuszczu – wystarczająco dużo się z niej wytopi)

4.Na przestudzonym spodzie tarty rozłóżcie równomiernie kiełbaskę, pomidorki i fetę

5. Wymieszajcie śmietanę z jajkiem, solą i pieprzem

6. Ostrożnie zalejcie tartę śmietanowo-jajeczną zalewą

7. Całą tartę pieczcie 15-20 minut w 190 stopniach, aż z góry lekko się zarumieni

 

tarta z pomidorkami koktajlowymi i kiełbaską
Tarta słodka czy wytrawna?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *