Tarta z kurkami i orzechami

Ten przepis nie jest mojego autorstwa. Wymyśliła go moja dziewczyna – Kasia. Ale jako, że ona jest mistrzem w gotowaniu spontaniczno-impulsywnym (dodam to, dodam tamto – zobaczymy co z tego wyjdzie) to mi przypadło honorowe zadanie spisania przepisu i próby powtórzenia go w praktyce.

Tarta z kurkami zrodziła się z miłości do gier planszowych. Od pewnego czasu, ze znajomymi spotykamy się w jednym z krakowskich pubów i gramy w Carcassonne (może kiedyś założę blago o planszówkach i opiszę o co biega…). Po plenerowych spotkaniach w lecie, które zwykle połączone były z piknikami, piwo powoli przestało nam wystarczać i zapragnęliśmy jakiś smacznych przekąsek. I tu właśnie pojawia się Kasia – najmłodszy stażem i jednocześnie najbardziej pałający zapałem gracz w Carcassonne. Kasia zadzwoniła do wspomnianego pubu, powiedziała “Panie, jutro przychodzimy z jedzeniem, pogódź się pan z tym!” po czym wzięła się do gotowania. I tak powstały dwie tarty, z których jedna stała się hitem wieczoru. Ją właśnie zdecydowałem się upiec ponownie.

Składniki:

Ciasto kruche:
250 g mąki pszennej
125 g masła
1 żółtko
Łyżeczka soli
50 ml wody
Gałka muszkatołowa
50 g orzechów włoskich

Farsz:
400 g śmietany 30%
Białko pozostałe z ciasta
1 jajko
Sól
Pieprz
250 g kurek
Pół cebuli
Garść orzechów włoskich do posypania.

Przygotowanie:

Zacznijcie od kruchego ciasta.

1. Wymieszajcie mąkę z pokrojonym w kawałki masłem i jajkiem

2. Dodajcie wodę, pokruszone (zmiażdżone) orzechy i trochę gałki muszkatołowej, i zagniatamy ciasto

3. Zawińcie wyrobione ciasto w folię i włóżcie na chwilę do lodówki

Teraz przeskakujecie do farszu

1. Dokładnie umyjcie kurki

2. W niedużym rondlu rozpuśćcie trochę masła

3. Dodajcie pokrojoną cebulę, kurki, sól i pieprz i duście do miękkości

kurki

Wróćcie do ciasta

4. Ciasto wałkujecie i wykładacie do foremki na tartę (takiej ok. 24 cm)

5. Nakłujcie widelcem spód, wyłóżcie papierem do pieczenia i wysypcie równomiernie grochem dla obciążenia

6. Pieczcie ok. 15-20 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku

7. Zdejmijcie obciążenie i pieczcie jeszcze parę minut

I jeszcze raz farsz

4. Śmietanę wymieszajcie z jajkiem i żółtkiem i trochę ubijcie

5. Uduszone kurki przełóżcie na lekko ostudzoną tartę

6. Zalejcie śmietanowo-jajeczną zalewą i posypcie pokruszonymi orzechami

7. Całość włóżcie do piekarnika i pieczcie jeszcze jakieś 10-15 minut aż się lekko zarumieni i zetnie.

tarta 2

tarta 3

tarta 3

 

3 thoughts on “Tarta z kurkami i orzechami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *