Tarta dyniowa na cieście francuskim

Sezon dyniowy powoli się kończy, ale w tym roku obrodziło nimi tak, że jeszcze przez kilka tygodni będą pojawiać się w sklepach. Była już na blogu opcja wytrawna, teraz pora na dyniowe ciasto. A konkretnie tartę.

Z ciastem dyniowym nie było łatwo. Zacząłem jakieś dwa tygodnie temu. Upiekłem, zrobiłem zdjęcia, wrzuciłem na Facebooka zajawkę. A potem spróbowałem… Nie było najlepiej, więc zdecydowałem się na drugie podejście. Tym razem nie było nawet sensu robić zdjęć… Po tych dwóch, bolesnych kulinarnych porażkach zdecydowałem się sięgnąć po jakiś sprawdzony przepis. Z pomocą przyszedł Jamie Oliver i jego dyniowa tarta. Po lekkich modyfikacjach i późniejszej  akceptacji domowników udało się w końcu przygotować zjadliwe, a nawet całkiem smaczne ciasto dyniowe :).

tarta dyniowa

Składniki:

500-600g dyni
Gotowe ciasto francuskie
Pół łyżeczki gałki muszkatałowej
Pół łyżeczki imbiru
1 łyżeczka cynamonu
5 łyżek syropu klonowego
6 łyżek cukru nierafinowanego
3 jajka
200 ml śmietanki 18 %

tarta dyniowa

Przygotowanie:

1. Zacznijcie od dyni. Pokrójcie ją na kawałki, oczyśćcie z miąższu i poukładajcie na blasze (wraz ze skórką)

2. Posypcie kawałki dyni przyprawami i szczodrze polejcie syropem klonowym

3. Zawińcie blachę w folię aluminiową i włóżcie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika

4. Pieczcie ok. 45 minut – do miękkości dyni

5. Jak się upiecze, zdejmijcie folię i pozwólcie dyni ostygnąć

6. Teraz ciasto – rozwińcie gotowe ciasto francuskie i wyłóżcie nim formę do tarty. Ciasta zwykle są prostokątne więc prawdopobnie konieczne będą drobne robótki ręczne związane z przycinaniem ciasta z jednej strony i doklejaniem z drugiej

7. Nakłujcie ciasto widelcem, wyłóżcie papierem do pieczenia i wysypcie grochem dla obciążenia

8. Pieczcie w temperaturze ok 190 stopni przez jakieś 15 minut, potem zdejmijcie obciążenie i zostawcie jeszcze na 10 minut. Uważajcie, żeby się nie przypiekło za bardzo!

9. Zanim ciasto ostygnie, przygotujcie farsz z dyni. Wyskrobcie miąższ ze skórek i wrzućcie do blendera razem z jajkami, śmietaną i cukrem. Zmiksujcie

10. Powstałą w ten sposób masę przelejcie na upieczony spód i ostrożnie włóżcie do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na jakieś 30-45 minut (aż góra się zetnie)

One thought on “Tarta dyniowa na cieście francuskim

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *