szakszuka

Szakszuka z bundzem – pomysł na śniadanie na weekend

Szakszuka czyli idealne weekendowe śniadanie. Takie, które przygotowuje się długo, powoli i bez pośpiechu. Wprawdzie mamy dopiero wtorek i do weekendu jeszcze daleko, ale nie zaszkodzi wybrać się do sklepu po pomidory, jajka i paprykę.

Szakszuka to danie wywodzące się z kuchni krajów Magrebu, popularne w Izraelu, a także w hipsterskich klubokawiarniach na całym świecie. Serwuje się ją tradycyjnie w żeliwnej patelni, którą łatwo można przerzucić z palnika do piekarnika. Ale nie bójcie się, bez żeliwnej patelni też się uda, wystarczy, że w odpowiednim momencie przełożycie całość z patelni do naczynia żaroodpornego.

szakszuka

Szakszuka to nic innego jak dobrze przyprawione pomidory z papryką i jajkami zapieczonymi w piekarniku. Jeśli chodzi o przyprawy to rządzi kmin rzymski i zatar. Jedno dodajemy w trakcie gotowanie, drugie na samym końcu, tuż przed jedzeniem. Poza tym warto dodać ostrej papryki i sumaku – choć jeśli nie lubicie kwaśnych smaków, to to ostatnie sobie darujcie. Szkszuka świetnie sprawdzi się w chłodne, jesienne i zimowe poranki – mocno rozgrzewa i daje energię na sporą część dnia.

Składniki:

4 jajka
200g bundzu
5 pomidorów
1 cebula
1 czerwona papryka
2-3 łyżeczki zataru
1 łyżeczka sumaku
2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka chili
sól
pieprz
szakszuka

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy.
  2. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę i mieszamy
  3. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w średniej wielkości kawałki (i tak się rozpadną)
  4. Mieszamy, dodajemy przyprawy (poza zatarem) i dusimy na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu
  5. Gdy masa przyjmie konsystencję sosu-zupy, wbijamy jajka – jedno obok drugiego, w odstępach. Jeśli nie macie patelni zdatnej do pieczenia w piekarniku, przed wbiciem jajek przełóżcie masę do naczynia żaroodpornego.
  6. Dodajemy pokrojony w małe kawałki bundz. Od tego momentu nie mieszamy tylko grzejemy na wolnym ogniu bez przykrycia, aż całość trochę zgęstnieje (ok. 10 minut)
  7. Przekładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy, aż góra się lekko przypiecze (nie wolno przesadzić, bo jajka będą jak guma). Wystarczy 5 minut
  8. Przed podaniem obficie obsypujemy zatarem

szakszuka

śniadanie

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *