Świąteczne ciasteczka na trzy sposoby

Świąteczne ciasteczka rządzą na naszym stole przez całe święta. Aby mogły trochę zdominować także wasze stoły, zdradzę wam dzisiaj trzy rodowe przepisy. Na kulki kakaowe, rogaliki orzechowe i kruche ciasteczka z marmoladą.

W moim domu, zaraz po zjedzeniu karpia, kiedy najmłodsi członkowie rodziny nurkują pod choinkę i rozdzielają prezenty, na stole pojawia się trzypiętrowa patera wypełniona ciasteczkami różnej maści. Pieczemy zwykle ok. 10 rodzajów. Część z nich odkąd pamiętam, inne od stosunkowo niedawna. Nie wszystkie lubię, ale mam kilka typów, które darzę miłością tak wielką, że bywało iż owe ciasteczka do wigilii nie doczekały:). Takie sytuacje zdarzały się, kiedy byłem mały i jak się pewnie domyślacie, zbyt dobrze dla osoby podjadającej się nie kończyły :). Dlatego, jeśli macie dzieci, albo łasych na słodkości domowników, upieczcie trochę większe partie.

ciasteczka świąteczne

Dziś postanowiłem spisać trzy przepisy z naszego ciasteczkowego menu. Nie było łatwo, bo mimo, że mama piecze je od lat, to większość przepisów ma w głowie. Dlatego nie bójcie się, jeśli czegoś dodacie za dużo albo za mało. Na początek kulki kakaowe, mój absolutny faworyt. Tylko uważajcie z rumem – ma nadać aromatu, a nie przekształcić ciasteczka w shoty na słodko! 🙂 To takie trochę ciasteczka z odpadów, więc ich przygotowanie jest dość banalne. I nie trzeba piec!

Kulki kakaowe

Składniki:

100 g herbatników
100 g masła
80 ml rumu
100 g cukru pudru
1 łyżka kakao
1 łyżka rodzynek
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
wiórki kokosowe do posypania

Przygotowanie:

1. Herbatniki zmielcie w mikserze

2. W misce zmieszajcie masło, zmielone herbatniki, kakao, cukier, rum i bakalie

3. Kiedy wszystkie składniki się połączą, formujcie małe kulki i obtaczajcie je w kokosie

4. Gotowe! Przechowujcie w lodówce, ale przed podaniem dajcie im trochę czasu, żeby wróciły do temperatury pokojowej

kulki kakaowe

Rogaliki orzechowe

Składniki:

140 g mąki
140 g masła
140 g mielonych orzechów włoskich
100 g cukru pudru + do posypania
1 cukier waniliowy
sok z połówki cytryny

Przygotowanie: 

1. W misce zmieszajcie wszystkie składniki i wyróbcie z nich ciasto

2. Uformujcie wałek o grubości ok 1 cm. Odkrawajcie kawałki na ok 5 cm i formujcie z nich rogaliki

3. Pieczcie na 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Uwaga! Łatwo się przypalają!

4. Po ostudzeniu obficie posypcie cukrem pudrem

ciasteczka świąteczne

Kruche ciasteczka z dżemem

Składniki:

300 g mąki
150 g masła
100 g cukru pudru
3 surowe żółtka
dżem do przełożenia

Przygotowanie:

1. Wymieszajcie mąkę, masło, cukier puder i żółtka i rozwałkujcie ciasto na grubość ok 4 mm.

2. Wycinajcie kółka (najlepiej taką klasyczną szklanką z koszyczkiem)

3. W połowie kółek wytnijcie drugie, mniejsze kółko w środku – te pójdą na górę

4. Pieczcie ok. 10-15 minut w 180 stopniach.

5. Po ostudzeniu przełóżcie ulubionym dżemem, powidłami albo marmoladą

Jeśli będziecie przechowywać je w pudełku – ciasteczka zmiękną (takie lubię najbardziej). Jeśli zostawicie je „na powietrzu”, będą lekko chrupać (ale tylko lekko, bo i tak nasiąkną dżemem).

kruche ciasteczka z dżemem

Google

6 thoughts on “Świąteczne ciasteczka na trzy sposoby

  1. Świetnie że dzielisz się tymi przepisami. Bywałam swojego czasu podczas Świąt w Twoich rodzinnych stronach i rzeczywiście ciasteczka u Was rządzą. Miałam okazję spróbować wielu z nich i chętnie poznałabym przepisy na wszystkie. Szczególnie pamiętam rogaliki z makiem i kulki tyle że białe w środku (takie przypominające Rafaelo). Byłoby super gdybyś zdradził więcej przepisów ciasteczkowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *