stir fry z kurczakiem i warzywami

Stir fry z kurczakiem, warzywami i makaronem sojowym

Stir fry czyli mieszaj i smaż. Brzmi trochę jak nazwa kolejnej idiotycznej produkcji dla nastolatków w rodzaju „Kochaj i tańcz”. Na szczęście smakuje i prezentuje się o niebo lepiej.

Koncepcja stir fry wzięła się z Chin, gdzie kucharze wpadli na to, że smażenie w wysokiej temperaturze przy jednoczesnym intensywnym mieszaniu sprawia, że warzywa i mięso są bardziej soczyste, a przy okazji zachowują kolor oraz większość wartości odżywczych, które wyparowałyby przy dłuższej obróbce cieplnej.

Zachęcony tą koncepcją (no dobra, raczej miłością do kuchni azjatyckiej), kilka lat temu zakupiłem woka – takiego prawdziwego, ze stali, który najpierw trzeba było wypalić (co spowodowało czasowe wyłączenie mieszkania z użytku ), a potem odpowiednio o niego dbać, smarować olejem etc. Jako, że wówczas w mieszkaniu dysponowałem kuchenką elektryczną, to kupiłem wersję z płaskim dnem. Niestety, woki ewidentnie nie zostały stworzone do kuchenek innych iż gazowe, więc mój szybko poszedł w odstawkę, bo każdorazowa próba ugotowania czegoś kończyła się niekontrolowanym potokiem wulgaryzmów. Po przeprowadzce do mieszkania z kuchenką gazową znowu sobie o moim woku przypomniałem. Tak się składa, że za 2-3 miesiące znowu zostanę pozbawiony gazu (tym razem na rzecz indukcji), zamierzam więc wykorzystać ten czas maksymalnie i wycisnąć z mojego woka ile się da.

Na początek, za namowami Kasi tęskniącej za czymś tajskim, postanowiłem postawić na trawę cytrynową, która obok mleka kokosowego jest dla mnie kwintesencją Tajlandii w kuchni. Koncepcja spontaniczna i oparta głównie na zawartości lodówki po weekendzie (skromnej) okazała się całkiem udana. Spokojnie mogę więc wam polecić poniższy stir fry.

Składniki:

400g piersi z kurczaka
200g makaronu sojowego
50g suszonych grzybów shiitake
1-2 marchewki
pół białej rzodkwi
1 papryka czerwona
sos sojowy
3 cm świeżego imbiru
1 duże źdźbło trawy cytrynowej
3-4 ząbki czosnku
1 duża cebula
garść orzechów nerkowca
zielona cebulka do przybrania
olej do smażenia
sól
pieprz

stir fry z kurczakiem i warzywami

Przygotowanie:

Smażymy w woku, więc wszystkie produkty najpierw sobie przygotujcie, żeby potem można było je szybko wrzucać.

Jeśli nie macie woka, użyjcie dużej patelni o grubym dnie.

Grzyby shiitake należy namoczyć w ciepłej wodzie kilka godzin przed gotowaniem

  1. Imbir, czosnek i trawę cytrynową posiekajcie bardzo drobno
  2. Marchewkę, rzodkiew, paprykę i grzyby pokrójcie w cienkie paski
  3. Kurczaka na małe i cienkie kawałki, a cebulę w piórka
  4. Przygotujcie makaron – zalejcie wrzątkiem i zostawcie na 10 minut, później odcedźcie
  5. Podprażcie orzechy nerkowca na suchej patelni – kilka minut, uważając, żeby się nie przypaliły
  6. Rozgrzejcie woka/głęboką patelnię do bardzo wysokiej temperatury
  7. Wlejcie jakieś 2 łyżki oleju i poczekajcie aż się rozgrzeje
  8. Wrzućcie imbir, czosnek, trawę cytrynową i cebulę. Smażcie na dużym ogniu ciągle mieszając
  9. Po ok. 2 minutach dodajcie pozostałe warzywa i grzyby, doprawcie solą i pieprzem i nadal mieszajcie
  10. Kiedy warzywa lekko zmiękną, dodajcie kurczaka i smażcie aż się lekko zarumieni
  11. Solidnie skropcie sosem sojowym i dodajcie makaron
  12. Wszystko dokładnie wymieszajcie, uważając, żeby zanadto nie porwać makaronu
  13. Na talerzu posypcie nerkowcami i posiekaną zieloną cebulką

stir fry z kurczakiem i warzywami

stir fry z kurczakiem i warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *