śledzie

Śledzie na święta na cztery sposoby

W moim domu śledzi na święta nigdy się nie jadło. Potrawy rybne zaczynały i kończyły się na karpiu, a śledzie pojawiały się dopiero przy okazji sylwestra, a i tak nie zawsze. Nie planuję robić rewolucji na świątecznym stole, bo starsi członkowie rodziny mogliby tego nie przeżyć, natomiast trochę śledziowych ekstrawagancji na blogu nie zaszkodzi. No i może wasi krewni okażą się bardziej liberalni i otwarci na śledzie w buraczkach, curry czy papryce wędzonej i miodzie.

Śledzie kojarzą mi się przede wszystkim z malutkimi koreczkami śledziowymi w oleju i cebuli, w których kiedyś lubowali się moi rodzice. Pamiętam, że zawsze lubiłem tłuste kanapki z takimi koreczkami, polane zalewą i posypane cebulką. Na święta jednak koreczki ze słoja się nie godzą więc zainspirowany menu Ambasady Śledzia i blogiem Chillibite zakupiłem dwa kilogramy matjasów i wziąłem się do roboty. Mówiąc o matjasach mam na myśli takie prawdziwe, a nie „śledzie a’la matjas”, które przeważnie występują w sklepach. Matjasy są dość trudno dostępne – mi udało się je nabyć w krakowskim naturalnym sklepiku, gdzie są w regularnej sprzedaży.

śledzie

 

Czym się różnią od zwykłych śledzi? Są młode, niezwykle delikatne, a do tego przygotowywane według zastrzeżonych holenderskich receptur. Są bardzo miękkie, wręcz rozpływają się w ustach, zalewa nie jest tak słona, jak przy zwykłych śledziach, a do tego ma przyjemny korzenny posmak. Przed marynowaniem czy włożeniem do własnej zalewy nie trzeba ich moczyć, wystarczy opłukać.

Jako, że nigdy śledzi na święta nie przygotowywałem, niespecjalnie martwiłem się o to czy będą wystarczająco świąteczne czy nie. Ważne, żeby były smaczne. Z jednej strony są więc tradycyjne według przepisu z „Kuchni Polskiej” z 1956 roku, a z drugiej moje pomysły w postaci zalewy buraczkowej na ostro, curry z rodzynkami i wersji z olejem lnianym, papryką wędzoną, orzechami włoskimi i miodem. Z tej ostatniej jestem najbardziej dumny:).

Wszystkie zalewy przygotowuje się podobnie. Cebulę posiekajcie w cienkie piórka i na chwilę zalejcie wrzątkiem, a potem odcedźcie. Śledzie opłuczcie w zimnej wodzie, a potem pokrójcie na kawałki 1×2 cm. Jabłko zetrzyjcie na tarce. Szczegółowe instrukcje poniżej.

śledzie w śmietanie

Śledzie w śmietanie

Składniki:

500 g matjasów
50 g cebuli
50 g jabłek
150 ml śmietany 12 lub 18%
1 łyżeczka musztardy
sól
pieprz
ocet
natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

1. Posiekaną cebulę, starte jabłko, śmietanę i musztardę wymieszajcie w misce.

2. Dodajcie śledzie, delikatnie wymieszajcie i doprawcie solą, pieprzem i octem wedle uznania

śledzie z buraczkami

Śledzie z buraczkami na ostro

Składniki:

450 g matjasów
150 ml śmietany 12 lub 18%
50 g cebuli
100 g startego, ugotowanego buraka
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka kopru włoskiego
1 łyżeczka kminku
sól
pieprz

Przygotowanie:

1. Kminek i koper włoski utłuczcie w moździerzu

2. Połączcie wszystkie składniki w misce i dodajcie śledzie. W razie potrzeby doprawcie.

śledzie curry

Śledzie curry

Składniki:

350 g matjasów
150 ml śmietany
50 g cebuli
50 g jabłek
2 łyżeczki curry
2 łyżeczki kurkumy
garść rodzynek
sól
pieprz

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki zalewy połączcie w misce.

2. Dodajcie śledzie i delikatnie wymieszajcie.

śledzie z orzechami i miodem

Śledzie w oleju lnianym

Składniki:

450 g matjasów
150 ml oleju lnianego
garść orzechów włoskich
2 łyżeczki papryki wędzonej
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka cynamonu
sól
pieprz

Przygotowanie:

1. Pokrojone śledzie ułóżcie w słoiku.

2. Połączcie wszystkie składniki w misce i powstałą zalewą zalejcie matjasy.

2 thoughts on “Śledzie na święta na cztery sposoby

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *