sałatka z pistacjami i grillowaną piersią z kaczki

Sałatka z pistacjami i grillowaną piersią z kaczki

Wiosna zbliża się wielkimi krokami. Nie, żeby to była jakaś nowość, bo zimy w tym roku za bardzo nie było. Ważne, że dłużej jest jasno i w końcu mogę spokojnie ugotować coś po pracy i sfotografować to przed zmierzchem, a nie czekać na weekend/dzień wolny. Dzięki temu na blogu powinno zrobić się też trochę bardziej praktycznie, bo jak nietrudno się domyślić, w tygodniu gotuję głównie obiady. Dziś proponuję coś lekkiego – sałatkę z pistacjami i grillowaną piersią z kaczki.

Drób różnego typu to jedna z ulubionych niedzielnych opcji weekendowych moich rodziców. Mimo, że studia skończyłem już dawno, regularnie w weekendy pokonuję trasę Kraków-Cieszyn i daję się karmić obfitym weekendowym obiadem. Na stole ląduje najczęściej gęś albo kaczka, czasami rolady, a wszystko podawane z kluskami śląskimi (tata pochodzi z Zabrza). Oczywiście zdarzają się inne zestawy, ale ptactwo rządzi 🙂 Szczególnie często pojawia się kaczka, zwykle pieczona w całości. Kaczkę bardzo lubię, natomiast nie przepadam za sporą ilością tłuszczu jaka się z niej wytapia. Dlatego pierś ugrillowałem i pokroiłem w plastry pozbywając się przynajmniej części tłuszczu. Składników nie ma zbyt wiele, bo w kwestii sałatkowej jestem raczej fanem minimalizmu. Warstwowa sałatka majonezowa z kebabem na dole, to nie do końca mój klimat :).

Składniki:

1 pierś z kaczki
10 pomidorków koktajlowych
2 garści pistacji
1 ząbek czosnku
garść listków świeżej bazylii (lub 1 łyżeczka suszonej)
1 łyżka świeżego rozmarynu (lub pół łyżeczki suszonego)
główka sałaty rzymskiej
sól
pieprz
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny

sałatka z pistacjami i grillowaną piersią z kaczki

Przygotowanie:

1. Bazylię i rozmaryn posiekajcie (jeśli macie świeże) i wymieszajcie z dwoma łyżkami oliwy i przeciśniętym przez praskę czosnkiem

2. Zróbcie trzy małe nacięcia na kaczej piersi i wepchnijcie tam trochę bazyliowo-rozmarynowej marynaty

3. Resztę rozsmarujcie na mięsie i doprawcie solą i pieprzem

4. Pierś grillujcie (na grillu lub patelni grillowej) po ok. 10-15 minut z każdej strony (powinna zmniejszyć swoją objętość o ok. 1/3, a po nakłuciu nie wypuszczać soku)

5. Po ugrillowaniu pierś pokrójcie w plastry grubości ok. 3 milimetrów

6. Porwijcie sałatę na kawałki, pokrójcie pomidorki w ćwiartki i ułóżcie w misce

7. Na wierzchu ułóżcie pokrojoną pierś z kaczki, posypcie pistacjami i dodajcie oliwy z oliwek i octu balsamicznego (wedle uznania)

8. Jeśli chcecie przed kimś zabłysnąć, podajcie w taki sposób. Jeśli jesteście po prostu głodni, wymieszajcie wszystko i zajadajcie 🙂

sałatka z pistacjami i grillowaną piersią z kaczki

One thought on “Sałatka z pistacjami i grillowaną piersią z kaczki

  1. Szukalam inspiracji na piers z kaczki, wlasnie w takim lekkim wydaniu. Na pewno skorzystam z twojego przepisu, bo wyglada bardzo smakowicie. Przy okazji, fajna strona i ciekawe przepisy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *