Risotto z kaszy pęczak z kurczakiem i grzybami

Przez większość życia raczej zaniedbywałem kaszę. Poza kuskusem, który zacząłem jeść na fali fascynacji kuchnią orientalną, kojarzyła mi się głównie z mało przyjemnym zapachem kaszy gryczanej, który roznosił się w kuchni gdy mama gotowała ją dla taty. Jednak wszystko się zmienia i po latach postanowiłem przeprosić się z kaszą. Na pierwszy ogień poszedł pęczak.

No może nie do końca na pierwszy, bo wcześniej była kasza jaglana. Ale pęczak jest pierwszą po kuskusie kaszą, którą postanowiłem wykorzystać podczas gotowania obiadów. Przy okazji doszedłem do wniosku, że trochę chyba brakuje na blogu przepisów na obiady, więc wszystko się pięknie zgrało.

A poza tym pęczak to podobno dość modny produkt. Zapowiada się na jarmuż 2014 roku. Magazyn kuchnia nawet nazwał go przysmakiem hipsterów. Abstrahując od mód i trendów, pęczak ma trzy zasadnicze plusy: jest tani, zdrowy i smaczny. Do tego nie wydziela nieprzyjemnych podczas gotowania, a za sprawą swojej neutralności smakowej daje spore pole do kulinarnych popisów.

kasza pęczak

Można go wykorzystać np. zamiast ryżu w risotcie. Lub też jak mówią niektórzy – w pęczotcie 🙂

Składniki:

1 szklanka kaszy pęczak
1 pierś z kurczaka
250 g pieczarek
1 cebula
1 cebula dymka (zielona część)
2 łyżki serka białego (typu Philadelphia)
2 łyżeczki suszonego estragonu
1 łyżeczka musztardy dijon
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
ok 600 ml bulionu
klarowane masło do smażenia
sól
pieprz
parmezan do posypania

Przygotowanie:

1. Kurczaka i cebulę pokrójcie i podsmażcie na maśle aż kurczak się zarumieni, a cebula zeszkli

2. Dodajcie pokrojone pieczarki, doprawcie i smażcie aż pieczarki lekko zmiękną

3. Dodajcie kaszę i dokładnie wymieszajcie

4. Dodajcie estragon, połowę czosnku, musztardę i wymieszajcie

5. Dolewajcie bulionu (po chochli) i duście na wolnym ogniu aż kasza będzie miękka (ok. 25 minut)

6. Dodajcie serek i resztę czosnku  wymieszajcie

7. Przełóżcie na talerz, posypcie dymką i parmezanem i zajadajcie

kasza pęczak

Jako, że Kasia ostatnio coraz mniej toleruje mięso (poza burgerami), zrobiłem też wersję wege z seitanem zamiast kurczaka. Wyszła równie dobrze.

24 thoughts on “Risotto z kaszy pęczak z kurczakiem i grzybami

  1. Właśnie zrobiłam. Jest pyszne. Szybkie danie, z którym radzą sobie nawet początkujący kucharze. Dodałam trochę więcej musztardy. I zrobiłam wersję wege – bez kurczaka. Smakuje wybornie. Dzięki za ten super przepis. Czekam na więcej pomysłów na obiad!

  2. Proszę o informację, w jaki sposób można kaszę pęczak , w procesie
    duszenia, doprowadzić do miękkości w 15 minut.

  3. Wypróbowałam ten przepis. Naprawdę super. Kasza potrzebuje trochę więcej czasu, ale efekt końcowy świetny. Nawet mój małżonek, który jest wrogiem kaszy i omija ją z daleka jadł dokładkę.

  4. U mnie kasze na obiad goszczą często.
    W zupach, zapiekankach i jako dodatek do czegoś tam (gulaszu, kawałka mięsa).
    Lubię kasze i cieszę się, że podałeś ten przepis.

  5. Oj ja też często robię pęczak, między innymi w takiej właśnie postaci. Moje dziecko go uwielbia. No i nie czarujmy się, że zdrowszy jest właśnie pęczak niż zwykła kasza perłowa 🙂 Nam też bardziej odpowiada ten smak bardziej niż drobnych kasz

  6. lepiej troszkę zmień przepis bo 15 min to kaszka się nie zrobi 🙂 moją podlewam już pół godziny i ciągle twarda

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *