Ramen z kaczki

Ramen z kaczki

Po zrobieniu pierwszego ramenu, kolejny był w zasadzie kwestią czasu. Tym bardziej, że w końcu nastały mrozy, podczas których esencjonalne buliony sprawdzają się znacznie lepiej niż latem. Przed państwem nieortodoksyjny ramen z kaczki.

Bo dlaczego nie? Mój pierwszy ramen był dość ortodoksyjny bo nie ma co eksperymentować nie znając podstaw. Ok, po zrobieniu jednego ramenu trudno mówić o jakimś dużym doświadczeniu, ale…. miałem korpus kaczki z zamrażalniku i trzeba było coś z nim zrobić 🙂 W Japonii każdy robi ramen mniej lub bardziej po swojemu, więc i ja zrobiłem swoją wersję. Poza mięsem, nie różni się ona zasadniczo od poprzedniej, choć wydaje się smaczniejsza.

Ramen z kaczki

No i tym razem udało mi się zaprosić ludzi, żeby skosztowali w związku z czym nie musiałem ramenu jeść przez kolejny tydzień. Były zachwyty – zarówno ze strony Agnieszki z bloga Zmysłowe Smaki, Haliny z EAT POLSKA jak i mojej osobistej żony Kasi, która mięsa za często nie jada, poprzedni ramen traktowała w ramach obleśnej ciekawostki, a kontakt z kaczkami ma głównie na podwórku u babci. Tym razem wsuwała aż jej się uczy trzęsły.

 

 

Poza smakiem bulionu w ramenie najbardziej lubię to, że raz gotując zupę można mieć codziennie inne danie zmieniając dodatki. Jajko i makaron muszą być, ale z resztą można szaleć. W związku z tym kiedy skończyła się rozmrożona resztka boczku chashu, upiekłem kaczkę z sosem sojowym, kiedy skończyły się grzyby dodałem groszku, a dla podbicia ostrości wkroiłem trochę kimchi. Szaleństwo!

No i po raz kolejny okazuje się, że mało jest tak fotogenicznych potraw jak ramen 🙂

PS. warzywa w bulionie znalazły się głównie dlatego, że były w lodówce i powoli „dochodziły”, taro to tak naprawdę resztka sosu, który robiłem do pierożków na parze kilka dni temu. Nic się nie marnuje 😀

Ramen z kaczki

Składniki:

na bulion:

1 korpus z kaczki (najlepiej wolnowybiegowej)
2 cebule
1 por
4 dymki
1 główka czosnku
5 cm imbiru
6 grzybów shiitake
4 łyżeczki soli
2 gwiazdki anyżu
1 pietruszka
2 marchewki

na dashi:

wodorosty kombu (kawałek 20×20 cm)
20g płatków bonito
1l wody

na taro:

1/3 szklanki sosu sojowego
2 łyżki octu
1 łyżka oleju chilli
½ łyżeczki startego świeżego imbiru
½ łyżeczki startego czosnku

na sojową kaczkę:

1 pierś z kaczki
pół szklanki sosu sojowego
1 łyżka mirinu
1 łyżka oleju chilli
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 cm startego imbiru

dodatki:

grzyby shiitake z bulionu
zielona cebulka
sezam
jajko z płynnym żółtkiem
kimchi
zielony groszek
makaron do ramenu
sos sriracha

Ramen z kaczki

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od kaczki. Łączymy ze sobą wszystkie składniki marynaty, przelewamy do woreczka i wkładamy do niego pierś z kaczki
  2. Masujemy mięso, żeby z wszystkich stron było zanurzone w marynacie
  3. Woreczek zawiązujemy (najlepiej, żeby w środku nie zostało zbyt wiele powietrza) i wkładamy do lodówki na noc
  4. Teraz bulion. Korpus z kaczki myjemy i wkładamy do pięciolitrowego garnka
  5. Dodajemy cebulę w łupinie, ząbki czosnku w łupinach, pokrojony na mniejsze kawałki imbir, obraną pietruszkę i marchewkę, pora grzyby, sól i anyż
  6. Zalewamy wodą do pełna i gotujemy ok. 6 godzin. Po odparowaniu ok. 1/3 garnka dopełniamy go wodą do pełna.
  7. Dashi przygotowujemy według przepisu stąd
  8. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki na taro
  9. Po ugotowaniu bulionu łączymy go z dashi i taro i odstawiamy
  10. Pierś z kaczki wyjmujemy z marynaty i płuczemy
  11. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni oraz suchą patelnię
  12. Skórę piersi nacinamy na krzyż (ale tylko skórę i tłuszcz, nie mięso)
  13. Pierś, skórą do dołu wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię i smażymy ok. 3 minut aż wytopi się trochę tłuszczu
  14. Przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze z 2 minuty
  15. Jeśli mamy patelnię do zapiekania, to wkładamy ją do piekarnika na jakieś 15 minut. W przeciwnym wypadku wkładamy pierś bez patelni, w jakimś żaroodpornym naczyniu
  16. Wyjmujemy, kroimy na plastry i ładnie układamy na makaronie w misce/talerzu
  17. Dodajemy trochę kimchi, zielony groszek, kremowe jajko, posiekaną dymkę i zalewamy miskę zupą

 

 

3 thoughts on “Ramen z kaczki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *