rabarbarowo-truskawkowe crumble

Rabarbarowo-truskawkowe crumble

Rabarbarowo-truskawkowe crumble czyli po polsku truskawki i rabarbar pod kruszonką. Deser ekstremalnie prosty, szybki w przygotowaniu, a do tego można go robić cały rok, wystarczy wymieniać owoce na te aktualnie dostępne. Jako, że sezon na truskawki w pełni, a i rabarbar jeszcze bez problemu dostaniecie, warto połączyć jedno z drugim.

W tym roku uświadomiłem sobie, że co roku czekam na truskawki, ekscytuje się ich spadającymi cenami, kupuje całe kilogramy, a ostatecznie większość z nich pochłaniam na surowo lub w koktajlu. Postanowiłem więc trochę zmienić koncepcję i z truskawkami bardziej pokombinować.

rabarbarowo-truskawkowe crumble

Jakoś nie do końca pociągają mnie połączenia truskawek ze słonymi smakami, więc raczej zamierzam iść w desery. No i powiem wam, że eksperymenty idą bardzo pomyślnie, ostatnio zajadam się lodami z musem truskawkowym, a wczoraj zrobiłem danie, które w słowniku mogłoby stać jako definicja hasła epic shit, względnie guilty pleasure – hummus z migdałami, masłem orzechowym i musem truskawkowym! Zjadłem całą miskę łyżką zanim zdążyłem zrobić jakiekolwiek zdjęcia czy w ogóle wymyślić z czym taki hummus podać. Jak widać, nie trzeba z niczym :).

Tymczasem sprawdźcie rabarbarowo-truskawkowe crumble. Fajnie zbalansowały się w nim słodycz truskawek i kwaskowatość rabarbaru, a do tego góra przyjemnie chrupie. Czego chcieć więcej?

Składniki:

500g truskawek
500g rabarbaru
50g brązowego cukru
100g słodkiego alkoholu (wódka smakowa, wiśniówka, słodkie wino, cokolwiek)

na kruszonkę:

300g mąki pszennej
170g masła
50g brązowego cukru
100g posiekanych/utłuczonych migdałów

Przygotowanie:

  1. Truskawki obierzcie, a rabarbar pokrójcie w kawałki wielkości kciuka
  2. Wymieszajcie rabarbar z cukrem i alkoholem, wrzućcie na patelnię i smażcie mieszając
  3. Jak się skarmelizuje i zmięknie (ale nie rozpadnie!) przełóżcie do naczynia do pieczenia, dodajcie truskawki i przemieszajcie
  4. Przygotujcie kruszonkę: mąkę rękami wymieszajcie z pokrojonym w kawałki masłem aż zacznie przypominać okruchy.
  5. Dodajcie cukier i migdały i przemieszajcie
  6. Posypcie kruszonką owoce i pieczcie ok. 40 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (aż góra lekko zbrązowieje)

Wsuwajcie na ciepło, z bitą śmietaną, budyniem, kremem waniliowym albo solo!

rabarbarowo-truskawkowe crumble

rabarbarowo-truskawkowe crumble

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *