Policzki wieprzowe z jarmużem w sosie chrzanowym

Policzki wieprzowe z jarmużem w sosie chrzanowym

Ostatnio wrzucałem same zupy – kremy i azjatyckie rosoły i jakoś tak nabrałem ochoty na coś bardziej przyziemnego, mięsnego i bliższego kuchni polskiej. Z pomocą przyszedł zamrażalnik, w którym czekały na mnie zakupione kilka miesięcy temu policzki wieprzowe.

W lodówce był też jarmuż, chrzan i  marchewka, a ja powoli zacząłem opracowywać plan. Nigdy wcześniej nie robiłem policzków. Wieprzowych nawet nie jadłem. Ale po cichu liczyłem, że będą choć w połowie tak dobre jak popularniejsze policzki wołowe, które jakiś czas temu stały się bardzo modnym kawałkiem mięsa i pojawiają się w menu co bardziej nowocześnie myślących knajp z polską kuchnią.

Policzki wieprzowe z jarmużem w sosie chrzanowym

No ale miałem wieprzowe, a nie wołowe. Postawiłem na chrzan, co okazało się strzałem w dziesiątkę, bo policzki w smaku i konsystencji przypominają trochę ozorki (ale są delikatniejsze), a jak wiadomo ozorki z chrzanem sprawdzają się wyśmienicie. Pora na was 🙂

Próbowałem też zrobić coś na kształt stylizacji na talerzu ale… chyba muszę zacząć od czegoś co wygląda lepiej niż mięso w szaroburym sosie 🙂

Składniki:

6-7 policzków wieprzowych
1 marchewka
1 cebula
2-3garście jarmużu
pół szklanki przecieru pomidorowego
gałka muszkatołowa
świeży chrzan (ok. 6 cm)
3 ząbki czosnku
3 łyżki kwaśnej śmietany
papryka słodka
papryka ostra
sól
pieprz
kasza pęczak do podania

Przygotowanie:

  1. Na patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki marchewkę i posiekana cebulę
  2. Dodajemy posiekany a kawałki jarmuż (bez łodyżek), doprawiamy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem przez jakieś 15 minut mieszając od czasu do czasu
  3. Policzki myjemy i obieramy z błon po czym podsmażamy je krótko z obu stron na osobnej patelni
  4. Policzki przekładamy do duszących się warzyw i dusimy ok. 30 minut (albo aż będą bardzo miękkie)
  5. Dodajemy przecier pomidorowy i śmietaną i doprowadzamy do zagotowania
  6. Doprawiamy startym chrzanem, papryką, solą, pieprzem i gałką muszkatołową i mieszamy
  7. Dusimy jeszcze kilka minut i podajemy z kaszą pęczak

Policzki wieprzowe z jarmużem w sosie chrzanowym

Policzki wieprzowe z jarmużem w sosie chrzanowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *