pierogi z indykiem

Pierogi z indykiem i kaszą jęczmienną

Mam nadzieję, że nie umarliście z głodu, w końcu przez tydzień nie było żadnego przepisu. W ramach rekompensaty dziś coś, co sprawi, że głód nie będzie wam doskwierał jeszcze na długo po zakończeniu gotowania. No bo kto robi domowe pierogi w ilości mniejszej niż 70 sztuk? Tym razem proponuję pierogi z indykiem i kaszą jęczmienną.

Weekend nadchodzi, zapowiada się brzydko (przynajmniej w Krakowie), więc spędzenie kilku godzin w kuchni wydaje się bardzo dobrym rozwiązaniem. No chyba, że nie lubicie gotować. Ale z drugiej strony, wtedy pewnie nie czytalibyście tego bloga.

Dziś pora na kolejną kaszę na blogu. Wprawdzie nie w roli głównej, bo rządzi indyk, jednak w roli istotnej.

O mojej miłości do pierogów już pisałem przy okazji wersji z suszonymi pomidorami, łososiem i szpinakiem, więc tym razem postaram się powstrzymać. Ostatnio odczuwam potrzebę przyjmowania dużych ilości mięsa, dlatego też pewien czas temu zamówiłem sobie na spółkę z koleżanką indyka zagrodowego. Cena była atrakcyjna, a od dawna chciałem spróbować jakiegoś ptaka, który życie spędził w miarę bezstresowo, żeby przekonać się, czy w smaku jest faktycznie lepszy (w tym momencie wegetarianie zapewne opuścili stronę…).

pierogi z indykiem i kaszą

Tak czy inaczej, połówka indyka przyszła, poporcjowałem ją i postanowiłem zamrozić, bo akurat nie miałem czasu na długie gotowanie. Jako, że mój zamrażalnik nie należy do największych, zmieściło się w nim tylko udko (a w zasadzie udo) i pierś. Pozostało kilka niezidentyfikowanych elementów mięsnych, z których ugotowałem rosół (był pyszny – sklepowe indyki mogą się schować głęboko w chłodniach).

No i tu dochodzimy do meritum – po odcedzeniu rosołu pozostało mi kilka wspomnianych kawałków mięsa, z tym, że w wersji ugotowanej. Zmieliłem je z czosnkiem, pomieszałem z kaszą i wyszedł całkiem niezły farsz do pierogów.

Teraz wasza kolej.

Składniki:

Ciasto (z przepisu Kotlet.tv)

1,5 szklanki mąki
pół szklanki wrzątku
Pół łyżeczki soli

Farsz:

300g ugotowanego mięsa z indyka (najlepiej  z szyi, skrzydła lub innych tanich elementów)
100g kaszy jęczmiennej
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
włoszczyzna do ugotowania mięsa

Przygotowanie:

1. Mięso ugotujcie z włoszczyzną i przyprawami jak do rosołu (pieprz, ziele angielskie, liść laurowy) – rosół zawsze się przyda

2. Kaszę ugotujcie według zaleceń na opakowaniu

3. Po ostudzeniu zmielcie mięso razem z czosnkiem, solą i pieprzem

4. Zmielone mięso wymieszajcie z kaszą w proporcjach 3:1

5. Ciasto przygotujcie według tego przepisu.

6. Gotujcie w osolonej wodzie przez kilka minut. Pierogi z indykiem jedzcie od razu, albo zamroźcie (jeśli macie normalnych rozmiarów zamrażalnik :))

pierogi z indykiem i kaszą

One thought on “Pierogi z indykiem i kaszą jęczmienną

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *