pierogi z bobem i batatem

Pierogi z bobem i z batatem

Pierogi to jedno z tych dań, przy którym świetnie sprawdza się praca zespołowa. Jedna osoba miesza farsz, inna ugniata ciasto, jeszcze inna przygotowuje drinki :). Skutkiem ubocznym są dyskusje o życiu i ostatecznej formie farszu, kombinacje z recepturą ciasta no i oczywiście pierogi. Zwykle w dużej ilości. Sprawdźcie nasze pierogi z bobem i z batatem.

Z racji tego, że w moim nowym mieszkaniu mam całkiem sporą kuchnię z dużą powierzchnią blatów i przestrzenią, którą można zasypać mąką, postanowiłem zorganizować popołudnie (które przeciągnęło się do późnej nocy) z pierogami i mojito. Były trzy pomysły na pierogi: z bobem, ricottą i habanero, z batatem, ricottą i tymiankiem oraz z borówkami (czyli po waszemu jagodami:)).

pierogi

Było sporo zabawy, kuchnia bardzo szybko zaczęła przypominać pobojowisko, a nam, mimo sukcesywnie zmieniających się proporcji rumu i wody w mojito, udało się osiągnąć sukces i 3 rodzaje pierogów powstały. Choć te borówkami nie załapały się na sesję.

O mojej miłości do pierogów pisałem już nie raz, więc nie będę się powtarzał. Tym razem trochę zmodyfikowałem ciasto i zrobiłem je z mieszanki mąki pełnoziarnistej i białej, co dało bardziej sycącego i konkretnego pieroga.

pierogi z batatem

Wspólne gotowanie i permanentna burza mózgów dotycząca farszu nie sprzyjają dokładnemu zapamiętywaniu ilości poszczególnych składników, w związku z czym nie traktujcie poniższej listy zanadto kategorycznie. Próbujcie, a jak smak będzie wam odpowiadał, to ładujcie do pierogów. Grunt, żeby farsz nie był zbyt rzadki ani zbyt suchy.

Składniki:

na ciasto:

4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (typ 2000)
2 szklanki mąki orkiszowej białej (typ 750 lub 650)
2 – 2,5 szklanki wrzątku
2 łyżeczki soli

na farsz:

bób + ricotta

pierogi z bobem

300g ugotowanego i obranego bobu
ok. 200g ricotty
sok z połówki cytryny
ok. 2 cm startego imbiru
pół papryczki habanero
sól
pieprz

batat + tymianek

pierogi z batatem

1 duży batat (ok. 300 g)
ok. 200 g ricotty
kilka gałązek świeżego tymianku (ma go być czuć!)
starty parmezan
sól
pieprz

pierogi

Przygotowanie:

bób + ricotta

  1. Bób gotujemy (może się nawet trochę rozgotować)
  2. W misce mieszamy obrany bób, ricottę, posiekane drobno habanero i pozostałe składniki
  3. Ugniatamy widelcem na pastę i doprawiamy do smaku

batat + tymianek

  1. Batata zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w maksymalnej temperaturze w piekarniku przez ok. 30 minut (do miękkości)
  2. Upieczonego batata wyskrobujemy z łupiny i wkładamy do miski razem z ricottą i posiekanym tymiankiem
  3. Ugniatamy widelcem na pastę, doprawiamy solą, pieprzem i parmezanem

Ciasto

  1. W misce mieszamy mąkę z solą
  2. Zalewamy wrzątkiem i mieszamy aż do połączenia składników
  3. Przekładamy ciasto na blat i zagniatamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji (uwaga, może być gorące)
  4. Wałkujemy do pożądanej grubości i wykrawamy krążki do ulepienia pierogów.
  5. Farsz nakładamy do na wycięte pierogi, sklejamy i wrzucamy do osolonej, gotującej się wody
  6. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze jakieś 2 minuty

pierogi z bobem i batatem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *