Piernik staropolski

Piernik staropolski. Brałem się za niego już kilka lat. Albo za późno, żeby ciasto odleżakowało swoje przed świętami, albo za późno, żeby odleżakowało swoje, zostało upieczone, trafiło na bloga, i jeszcze starczyło czasu dla was na odleżakowanie go i upieczenie przed wigilią. Efekt był taki, że piernik nigdy nie powstał. Aż do dziś.

W związku z tym, w akcie desperacji, przepis dostajecie na tydzień przed świętami. Będzie jak znalazł na przyszły rok. Z drugiej strony możecie go równie dobrze nastawić teraz, upiec za 5 tygodni i zjeść za 6, akurat kiedy odetchniecie już po świątecznym obżarstwie 🙂

piernik staropolski

Sam przepis to klasyk nad klasyki. Autorką jest niezastąpiona Lucyna Ćwierczakiewiczowa, kulinarna rewolucjonistka z początku XX wieku, której książki kucharskie jasno pokazują, że wśród wszystkich mniejszych i większych zbrodni ustroju komunistycznego, zubożenie polskich kulinariów powinno zostać osobno osądzone przez dedykowaną komisję śledczą. Ten piernik i jego rozmach to tylko wierzchołek góry lodowej. Ciekawskim polecam pogrzebać w sieci, albo zakupić na allegro którąś z książek autorki (ceny wahają się od 5 do 10 złotych). Naprawdę otwiera oczy.

Najpierw jednak proponuję zapoznać się z przepisem na piernik staropolski, a następnie wykonać go. Moje ciasto przed pieczeniem leżakowało dwa i pół tygodnia. Było absolutnie genialne – korzenne, puszyste, delikatne i niezwykle sycące. Strach pomyśleć, jak mogłoby smakować po 5 tygodniach!

Składniki:

500g miodu
2 szklanki cukru
250g smalcu
3 jajka
1kg mąki
3 łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki mleka
pół łyżeczki soli
6 łyżeczek przyprawy do piernika z mojego przepisu
100g rodzynek
50g migdałów
ok. 400g ulubionych powideł/marmolady/dżemy do przełożenia (ja użyłem dżemu z jagód i marmolady z gorzkiej pomarańczy)

Polewa:

1 tabliczka czekolady gorzkiej
1 tabliczka czekolady mlecznej
ok. 200 ml mleka

piernik staropolski

Przygotowanie:

  1. Miód, cukier i smalec podgrzewamy w rondlu mieszając, aż cukier się rozpuści
  2. Powyższym syropem parzymy mąkę. Ciasto wyrabiamy
  3. Stopniowo dodajemy sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, jajka, sól, przyprawę do piernika, posiekane migdały i rodzynki
  4. Wyrabiamy ciasto aż będzie miało jednolitą konsystencję
  5. Ciasto przekładamy do szklanego lub kamionkowego naczynia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na 2-5 tygodni
  6. Po tym okresie ciasto dzielimy na 3 części i rozwałkowujemy na blaty wielkości 24x30cm
  7. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka)

U mnie blaty wyszły trochę większe więc każdy podzieliłem na pół i zamiast 2 razy, przełożyłem 5. W efekcie ciasto było bardziej nasiąknięte dżemem. Polecam tą metodę 🙂

  1. Blaty obficie smarujemy dżemem i układamy jeden na drugim
  2. Przykładamy papierem do pieczenia i deseczką i zostawiamy na noc
  3. Ciasto obkrawamy nożem, żeby miało równy kształt
  4. Obie czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy mleko i mieszamy aż do uzyskania lekko płynnej konsystencji.
  5. Oblewamy piernik czekoladą i ładnie ją rozsmarowujemy szpatułką.
  6. Zostawiamy 4-5 dni, żeby piernik zmiękł (choć po dwóch dniach już jest super)

piernik staropolski

3 thoughts on “Piernik staropolski

  1. Od kilku lat piekę Staropolski leżakujących w lodowce. Zajmuje mi Polkę w lodowce.W książce Lidla jest przepis na Piernik Staropolski, który nie musi leżakować, dlatego po Nowym Roku wypróbuję i jeśli nie będzie gorszy od dlugodojrzewajacego to przerzucę się na lidlowski przepis.

  2. Mam już pożółkły wycinek z gazety już nie wiem jakiej z tym albo ciut ciut innym przepisem. Piekę go od kilku lat i prawie zawsze jest świetny (raz czy dwa był suchawy). Jutro wyląduje w piekarniku i mam nadzieję że mnie nie zawiedzie. Polecam bardzo…. ale na przyszłe święta za rok 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *