Pierniczki świąteczne

Z samą przyprawą do piernika wiele nie podziałacie, bo mimo, że pachnie pięknie, to jeść łyżkami jej nie polecam. Przed wami przepis na pierniczki świąteczne – najgorętszy aktualnie kulinarny temat w polskim internecie. Z domową przyprawą oczywiście!

Pochodzę z Cieszyna, który słynie z bożonarodzeniowych ciasteczek. Ostatnio wyczytałem, że jest ich ponad 120 rodzajów. Dlatego też odkąd pamiętam w domu na święta robiło się ule, orzeszki, kruche, z dżemem, kokoski, rumowe kulki i inne ciasteczka. Któreś z nich na pewno wam wkrótce przybliżę. Ciasteczek zwykle wychodziło tyle, że do sylwestra codziennie mieliśmy zapewniony deser. Natomiast pierniczki pojawiły się u nas stosunkowo niedawno (kilka lat temu) i mimo początkowego sceptycyzmu domowników, na stałe trafiły do świątecznego menu. Mama i siostra pieką zawsze po kilka wariacji, natomiast tym razem ja też postanowiłem dorzucić swoje trzy grosze.

Pierniczki świąteczne

Bo mimo, że gotuję od dawna, to w święta zajmowałem się raczej pracami fizycznymi, czyli przede wszystkich docięciem choinki do stojaka, odkurzaniem i szeroko pojętym sprzątaniem.

Jeśli wy wolicie przedświąteczny czas spędzić przy stolnicy a nie z rurą odkurzacza w dłoni, to może przydać wam się poniższy przepis na świąteczne pierniczki.

Składniki:

500 g mąki
1 łyżeczka sody
5 łyżeczek domowej przyprawy do piernika
200g masła w temperaturze pokojowej
80g brązowego cukru
2 jajka
100g miodu

Przygotowanie:

1. Mąkę wraz z sodą i przyprawą zmieszajcie w misce i odstawcie

2. Do miksera wrzućcie pokrojone na kawałki masło i ubijajcie aż będzie miękkie

3. Dodajcie cukier i ubijajcie aż masa będzie puszysta

4. Dodajcie jajka i miód i dalej ubijajcie

5. Zmieńcie końcówkę miksera na taką do mieszania ciasta i zacznijcie stopniowo dodawać mąki z przyprawami. Mieszajcie tak długo aż wszystkie składniki się połączą.

6. Wyjmijcie ciasto z miski i wyrabiajcie rękami do uzyskania gładkiej masy.

7. Podzielcie ciasto na trzy części, zawińcie w folię spożywczą  i włóżcie do lodówki na 1 godzinę

8.Po wyjęciu po kolei rozwałkowujcie kawałki ciasta i wycinajcie z nich ciasteczka w dowolnych kształtach

9. Pieczcie 8-10 minut na suchej blasze w 180 stopniach. Pierniczki powinny się lekko przyrumienić, ale nie zbrązowieć!

Pierniczki świąteczne

Po ostygnięciu możecie ciasteczka ozdobić. Ja użyłem gotowych lukrowych pisaków dostępnych w praktycznie każdym sklepie spożywczym. Jak widać, do Galerii Tortów Artystycznych raczej prędko nie trafię 🙂

Pierniczki świąteczne

3 thoughts on “Pierniczki świąteczne

  1. może pyszne ale brzydkie , też sama robię przyprawę, goździki, imbir, cynamon, pieprz, ziele angielskie ubijam w moździerzu Wesołych Świąt

  2. „Człowieku z łyżką”, pozdrawiam serdecznie. Przepis jest ok, Tak trzymaj Też robię domową przyprawę do piernika. Spróbuj przyprawy z dodatkiem pieprzu . Możesz wzbogacić Twój przepis o łyżeczkę zmielonego czarnego pieprzu, Pozdrawiam . Hela

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *