pieczony ziemniak hasselback

Pieczone ziemniaki w mundurkach – hasselback

Ziemniak. Król polskich stołów, uwielbiany tak samo w kultywujących tradycję gospodarstwach domowych, jak i w hipsterskich knajpach. O ile burak i cebula często używane są w charakterze inwektyw, o tyle ziemniak to prawdziwe warzywo ponad podziałami, które podawać można na milion sposobów i zwykle zasmakuje każdemu. A pieczone  ziemniaki w wersji hasselback to już w ogóle rewelka.

Z istniejącego kultu ziemniaka zawsze zdawałem sobie sprawę, ale sam jakimś jego wielkim wyznawcą nigdy nie byłem. Lubię placki ziemniaczane, frytki i pieczone greckie ziemniaczki z oliwą i cytryną, a ziemniaki z ogniska miło kojarzą się z dzieciństwem. No ale jakoś zawsze bardziej ciągnęło mnie do makaronów i kasz jeśli chodzi o dodatki skrobiowe. Ale zapiekany w mundurku ziemniaczek hasselback ujął mnie na tyle, że postanowiłem się z nim bardziej zaprzyjaźnić. I to z kilku powodów – po pierwsze, bardzo lubi je żona Kasia (która wyznawcą kultu ziemniaka jest totalnym), po drugie, są stosunkowo mało upierdliwe w przygotowaniu (nie trzeba obierać, gotować etc).

pieczone ziemniaki hasselback

Kasia zrobiła hasselbacki parę razy, zjedliśmy ze smakiem, więc zacząłem robić sam (ku Kasi uciesze). Raz dodałem oliwy, innym razem parmezanu, na koniec posypałem szczypiorkiem i trochę spryskałem octem balsamicznym i w końcu stworzyłem własnego hasselbacka idealnego. Swoją drogą trochę nieszczęśliwa ta nazwa, bo za każdym razem jak piszę hasselback to oczami wyobraźni widzę owłosiony tors Davida Hasselhoffa :). Ale z drugiej strony „pieczony, nacinany ziemniak” brzmi trochę jak mokry sen domorosłego copywritera z knajpy z „polskim jadłem”, więc może zostańmy przy oryginalnej nazwie, pochodzącej od szwedzkiej restauracji, która tego ziemniaka wymyśliła.

Taki smakowity pieczony ziemniak świetnie sprawdzi się solo w charakterze przekąski, a także jako dodatek do ryby lub mięsa – w moim przypadku towarzyszył sandaczowi w zatarze z pieczonymi warzywami, o którym więcej przeczytacie już niebawem.

sandacz w zatarze i pieczone ziemniaki hasselback

Składniki:

5-6 dużych ziemniaków
50g parmezanu
50g bułki tartej
pęczek szczypiorku
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
sól
pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki myjemy i nacinamy co pół centymetra. Należy pamiętać aby u dołu zostawić ok. pół centymetra bo w przeciwnym wypadku ziemniak nam się rozpadnie. Najlepiej ziemniaka położyć na drewnianej łyżce, której krawędzie ograniczą nam pole rażenia noża.

pieczone ziemniaki hasselback

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni (grzanie góra dół)
  2. Nacięte ziemniaki posypujemy bułką tartą, polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze
  3. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 35-40 minut
  4. 5 minut przed końcem posypujemy ziemniaki parmezanem
  5. Po przełożeniu na talerz spryskujemy octem balsamicznym i posypujemy posiekanym drobno szczypiorkiem.

Zajadamy solo, z ketchupem, sosem BBQ lub sosem jogurtowym z czosnkiem i koperkiem
pieczone ziemniaki hasselback

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *