pieczona owsianka

Zdrowe śniadanie do pracy nr 3: pieczona owsianka

Po odkryciu domowej granoli zacząłem bardziej doceniać płatki owsiane. Takie niby niepozorne, a tyle można z nich zrobić. Teraz poza granolą piekę z nich m.in. słynny „zmieniający życie” chleb, o którym pewnie kiedyś wam opowiem, oraz owsiankę. Taką na wypasie. Bo pieczona owsianka to coś zupełnie innego niż zwykła, rozmokła wersja z garnka.

Owsianka generalnie nie kojarzy się zbyt dobrze. Większość z was pewnie ma przed oczami szaroburą breję serwowaną w przedszkolach na przemian z jeszcze gorszą zupą mleczną. Dlatego polecam wam owsiankę w wersji pieczonej, która też bazuje na płatkach owsianych i mleku, a nie wygląda jak wspomniana breja tylko jak ciasto ewentualnie duży baton musli. Po raz pierwszy pokazała mi ją koleżanka Halina, która przy okazji pobytu u mnie zrobiła ją na śniadanie. Można do niej dodać co nam się żywnie podoba: owoce, orzechy, otręby, bakalie i inne cuda – efekt zadowoli nawet osoby, które po przedszkolnych doświadczeniach poprzysięgły sobie, że już nigdy po owsiankę nie sięgną.

pieczona owsianka

Pieczona owsianka sprawdza się świetnie jako śniadanie do pracy – pieczecie całą blachę, porcjujecie i macie jedzenie na cały tydzień. A jeśli tydzień z tym samym śniadaniem to dla was nuda – zapakujcie nadwyżkę w folię aluminiową i zamroźcie na inną okazję.

Składniki:

2 szklanki płatków owsianych
pół szklanki otrębów
2-3 dojrzałe banany
1 granat
garść rodzynek
garść suszonej żurawiny
garść orzechów włoskich
płatki migdałowe do posypania
1 jajko
1 i 1/2 szklanki mleka
2 łyżeczki cynamonu/przyprawy do piernika
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka miodu

pieczona owsianka

Przygotowanie:

1. Rozgrzejcie piekarnik do 190 stopni (najlepiej z termoobiegiem)

2. W misce zmieszajcie wszystkie suche składniki (poza cukrem i płatkami migdałowymi)

3. W drugiej misce zmieszajcie mleko, jajko, miód i cukier

4. Pokrójcie banany w plasterki i ułóżcie je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze lub naczyniu żaroodpornym

5. Pozostałe banany wrzućcie do płatków

6. Mokre składniki wlejcie do suchych i wymieszajcie

7. Połączoną masę przelejcie na blachę z bananami i rozłóżcie równomiernie. Masa powinna być dość mokra ale nie lejąca

8. Posypcie wszystko płatkami migdałowymi i pestkami granatu i włóżcie do piekarnika

9. Pieczcie ok. 30 minut. Jeśli zacznie się za bardzo przypiekać z góry, wyłączcie termoobieg

Na razie wszystkie propozycje zdrowych śniadań do pracy są na słodko. Jeśli chcielibyście przepisy na coś na słono, dajcie znać w komentarzach!

pieczona owsianka

pieczona owsianka

33 thoughts on “Zdrowe śniadanie do pracy nr 3: pieczona owsianka

  1. ale pyszka! robiłam podobne coś z kaszą jaglaną i komosą ryżową (jazda na gluten), ale owsianka zawsze rządzi. jeden problem: pewnie łatwo zjeść od razu całą blachę :1

  2. Dla mnie owsianka kojarzy się wyśmienicie.
    Jem ją już od kilku lat, prawie codziennie, a zacząłem ze względów zdrowotnych.
    Oprócz mleka, bananów i migdałów, skład mojej owsianki jest taki sam jak Twojej pieczonej.
    Muszę wypróbować Twój przepis. 🙂

  3. Bardzo proszę o przepis na słono, a na marginesie płatki na mleku bez cukru są bardzo dobre. Jem codziennie na śniadanie i wytrzymuję bez jedzenia do obiadu. – pozdrawiam

  4. Wyszło przepysznie! Bardzo dziękuję za przepis.
    Zamiast normalnego mleka wykorzystałam mleko migdałowe, a otręby wybrałam żytnie.
    Życzę samych sukcesów 🙂
    Ania

  5. Brak słów. Tylko wielkie MNIAM! Szczególnie zachwycone były dzieci i musiałam obiecać że następnym razem zrobie więcej żeby było coś na wynos do szkołe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *