Pasta z czerwonej fasoli
Tydzień bez przepisu na nową pastę to tydzień stracony, dlatego na początek tego przygotowałem pastę z czerwonej fasolki. Tak naprawdę robiłem ją w poprzednim miesiącu ale dzięki magii internetu z powodzeniem możecie wyobrazić sobie, że powstała dzisiaj rano:). Taka pasta z czerwonej fasoli świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek.
Od czasu zrobienia pierwszego hummusu staram się wymyślać jak najwięcej past kanapkowych różnego typu. Eksperymentuję sobie z różnymi dodatkami i jak efekt jest zadowalający, wrzucam na bloga. Tym razem jestem absolutnie zachwycony tym co udało mi się wykombinować z dość nieciekawego składnika bazowego jakim jest czerwona fasolka. Pasta z czerwonej fasoli jest lekko ostra, mocno czosnkowa i przyjemnie kwaśna. Świetnie sprawdzi się na żytnich bułkach (takich jak na zdjęciu).
Składniki:
200 g czerwonej fasoli (ugotowanej bądź z puszki)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka płatków chilli
1 łyżeczka kminku
oliwa z oliwek
sok z połówki cytryny
sól
Przygotowanie:
1. Jeśli korzystacie z suchej fasolki, to najpierw na noc zalejcie ją zimną wodą, a potem ugotujcie do miękkości. Fasolka z puszki, po odsączeniu jest od razu gotowa do akcji
2. Cebulę pokrójcie w piórka, kostkę albo jakiekolwiek inne kawałki i podsmażcie aż lekko zbrązowieje
3. Fasolę, cebulę przeciśnięty przez praskę czosnek, chilli i kminek wrzućcie do blendera, dosólcie i lekko przemieszajcie.
4. Dolejcie oliwy oraz soku z cytryny mniej więcej tyle, żeby sięgały do połowy wsypanych wcześniej składników
5. Zmiksujcie wszystko na gładką masę; jeśli masa jest zbyt sucha, dolejcie trochę oliwy
Ja chyba uwielbiam ten nowo odkryty blog 😉
Bardzo mnie to cieszy. Polecam się na przyszłość 🙂