pasta z czerwonej fasoli

Pasta z czerwonej fasoli

Tydzień bez przepisu na nową pastę to tydzień stracony, dlatego na początek tego przygotowałem pastę z czerwonej fasolki. Tak naprawdę robiłem ją w poprzednim miesiącu ale dzięki magii internetu z powodzeniem możecie wyobrazić sobie, że powstała dzisiaj rano:). Taka pasta z czerwonej fasoli świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek.

Od czasu zrobienia pierwszego hummusu staram się wymyślać jak najwięcej past kanapkowych różnego typu. Eksperymentuję sobie z różnymi dodatkami i jak efekt jest zadowalający, wrzucam na bloga. Tym razem jestem absolutnie zachwycony tym co udało mi się wykombinować z dość nieciekawego składnika bazowego jakim jest czerwona fasolka. Pasta z czerwonej fasoli jest lekko ostra, mocno czosnkowa i przyjemnie kwaśna. Świetnie sprawdzi się na żytnich bułkach (takich jak na zdjęciu).

pasta z czerwonej fasoli

Składniki:

200 g czerwonej fasoli (ugotowanej bądź z puszki)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka płatków chilli
1 łyżeczka kminku
oliwa z oliwek
sok z połówki cytryny
sól

Przygotowanie:

1. Jeśli korzystacie z suchej fasolki, to najpierw na noc zalejcie ją zimną wodą, a potem ugotujcie do miękkości. Fasolka z puszki, po odsączeniu jest od razu gotowa do akcji

2. Cebulę pokrójcie w piórka, kostkę albo jakiekolwiek inne kawałki i podsmażcie aż lekko zbrązowieje

3. Fasolę, cebulę przeciśnięty przez praskę czosnek, chilli i kminek wrzućcie do blendera, dosólcie i lekko przemieszajcie.

4. Dolejcie oliwy oraz soku z cytryny mniej więcej tyle, żeby sięgały do połowy wsypanych wcześniej składników

5. Zmiksujcie wszystko na gładką masę; jeśli masa jest zbyt sucha, dolejcie trochę oliwy

pasta z czerwonej fasolki

2 thoughts on “Pasta z czerwonej fasoli

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *