mule z chorizo

Mule z chorizo i winem Rioja

Mule znowu pojawiły się w sklepach, postanowiłem więc odkopać zachomikowany na tę okazję przepis na mule z chorizo i winem Rioja. Są dokładnie tak smaczne, jak myślicie.

Na cały najbliższy tydzień wyjeżdżam do Rzymu, gdzie zamierzam raczyć się owocami morza. Na miejscu mieszka tata mojej Kasi, który dysponuje bardzo dobrze zaopatrzoną kuchnią. Ja z kolei zamierzam spenetrować lokalne targi rybne i zajadać się Mulami, krewetkami, rybami i innymi frykasami z morza.

mule z chorizo

Pamiętam, że już poprzednim razem z rozrzewnieniem zerkałem na te wszystkie kalmary i inne świeże pyszności wiedzą, że nie mogę ich zabrać ze sobą do Polski. Tak więc jak już pewnie się domyślacie, jaram się.

A wy tymczasem możecie wybrać się w poszukiwania muli – ostatnio kupiłem w Lidlu, a widziałem też w Almie i zrobić je jak poniżej. Smakują wybornie. Zresztą jak wszystko z Chorizo.

Składniki:

1kg muli
200g chorizo
1 duża cebula
ok. 200 ml wina Rioja

Przygotowanie:

  1. Mule oczyśćcie, wypłuczcie przebierzcie tak jak w tym przepisie
  2. Cebulę posiekajcie, a chorizo pokrójcie w kostkę
  3. Na suchą patelnię wrzućcie chorizo, kiedy wytopi się z niego trochę tłuszczu, dorzućcie cebulę i smażcie mieszając kilka minut
  4. Podkręćcie gaz na maksa, dolejcie wina i doprowadźcie do wrzenia
  5. Dorzućcie mule i duście pod przykrycie kilka minut, od czasu do czasu mieszając

mule z chorizo

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *