muffinki z nutellą

Muffinki z Nutellą i truskawkami

Wspominałem , że jestem na diecie, prawda? Dieta jednak nie wyklucza pieczenia słodkości, które skonsumować mogą inni. Dlatego też zamiast fotografować moje niskotłuszczowe dania jednogarnkowe (przez Kasię nazywane pieszczotliwie brejami), mam dla was prawdziwą petardę – muffinki z Nutellą i truskawkami.

Z Nutellą jest tak, że jakkolwiek zdrowo człowiek nie starałby się jeść, jakkolwiek nie próbowałby wyeliminować cukru i innych szkodliwych dodatków z diety, tak prędzej czy później zanurzy łyżkę w słoiku i zda sobie z tego sprawę dopiero po zniknięciu połowy jego zawartości. Ja nie jestem tu wyjątkiem. Jakiś czas temu, kiedy zacząłem czytać etykiety produktów zwracając uwagę nie tylko na datę przydatności do spożycia, odstawiłem gotowe słodycze, bo na liście niezdrowych produktów plasowały się w absolutnej czołówce. Z Nutellą jednak nie jest tak łatwo. Dlatego łudzę się, że ten skład wcale nie jest taki zły (są gorsze), że może tego cukru nie ma tam tak dużo etc.

muffinki z nutellą

Dodatkowo, Kasi tata, który mieszka w Rzymie dba o to, aby Nutelli nam nie brakowało i co jakiś czas przesyła kilogramowe (!) słoje. Aktualnie w domu mamy zachomikowanych chyba z sześć.

Znudzony naleśnikami z Nutellą i wersją „saute” prosto ze słoja, postanowiłem znaleźć dla niej jakieś nowe zastosowanie. Po wpisaniu w Google’a hasła „muffinki z Nutellą” trafiłem na bloga Przepysznik.pl, na którym znalazłem przepis na proste (tylko trzy składniki), szybkie (20 minut) i podobne najsmaczniejsze na świecie muffinki z Nutellą. Przetestowałem i oszalałem na ich punkcie. Nigdy nie jadłem tak dobrych muffinków. Sycące, z płynnym środkiem i bardziej czekoladowe niż czekolada.

Od tamtego czasu piekłem je regularnie, nosiłem do pracy, gdzie robiły furorę, a raz zdarzyło mi się upiec je o 3 nad ranem, gdy z zamykanej właśnie knajpy impreza przeniosła się do mojego mieszkania.

Ostatnio postanowiłem trochę poeksperymentować i dodać do muffinków owoce. Okazało się, że pozornie idealny przepis udało się ulepszyć 🙂

Teraz pora na was. Jeśli nie macie pomysłu na słodkości na imprezę, chcecie zabłysnąć w waszym ołpenspejsie w korpo, albo po prostu macie nadmiar Nutelli w domu – ten przepis jest dla was.

Składniki:

300 g Nutelli
2 jajka
5 łyżek mąki
200 g truskawek

Przygotowanie

1. Truskawki posiekajcie i wymieszajcie z resztą składników aż do uzyskania jednolitej masy

2. Pieczcie w 180 stopniach najpierw na dolnym poziomie przez 7 minut, a potem przez kolejne 7 w środku.

Jeśli muffinki nie będą chciały rosnąć, podkręćcie temperaturę do 190 i/lub pieczcie chwilę dłużej.

Zamiast truskawek możecie dać maliny, jagody albo banany.

 muffinki z nutellą

6 thoughts on “Muffinki z Nutellą i truskawkami

  1. Za czasow studenckich furore w Sopocie robily gofry z bita smietana i wisniami, ktore mialam przyjemnosc przetestowac, zaden inny smak owocow tego nie jest w stanie zastapic, juz mi slinka cieknie na mysl o muffinach z wisniami,..

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *