Muffinki z bananami i liczi

Jest konkurs. A właściwie pierwsza odsłona nowego konkursu organizowanego przez Lidla. Zasada jest prosta: jest kilka produktów i te produkty trzeba ładnie sfotografować. Jako, że samo fotografowanie bez jedzenia to żaden fun, przy okazji coś z tych produktów przygotowałem.

Konkurs ma trwać trzy tygodnie, więc pewnie coś jeszcze w ramach niego wykombinuję. Z pierwszego rzutu (liczi, szpinak, banany, sałata lodowa) wybrałem liczi i banany i zrobiłem z nich muffinki. Wcześniej jakoś nigdy nie ciągnęło mnie do liczi i próbowałem je raptem parę razy. W smaku jest lekko kwaskowate i generalnie można powiedzieć, że dla osoby z naszego kręgu kulturowego smakuje jak „owoc tropikalny/egzotyczny”. Fajnie za to łączy się ze słodkim i lekko mulącym bananem. W muffinkach wypadło zaskakująco dobrze. Same muffinki najlepiej smakowały, jak były jeszcze ciepłe.

muffinki z bananami i liczi

Składniki:

125g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
50g nierafinowanego cukru
1 jajko
1/4 łyżeczki soli
40 ml oleju lub roztopionego masła
1 mały banan
garść liczi

Przygotowanie:

1. Standardowo przy muffinkach: suche składniki (poza cukrem) wymieszajcie w jednej misce, a mokre w drugiej.

2. Banany pokrójcie w grubsze plastry, a liczi obierzcie, usuńcie pestkę i przekrójcie na połówki.

liczi

3. Suche składniki dodajcie do mokrych i wymieszajcie (krótko, mają się tylko połączyć, grudki są mile widziane)

4. Do foremek nałóżcie po łyżeczce ciasta, na to plasterek banana i kawałek liczi, a całość zalejcie resztą ciasta do 3/4 wysokości foremki.

5. Pieczcie w temperaturze 180 stopni przez ok 25 minut (po 20 minutach sprawdźcie patyczkiem czy ciasto jest gotowe)

muffinki z bananami i liczi

muffinki z bananami i liczi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *