mazurek wielkanocny

Mazurek wielkanocny na trzy sposoby

Na święta wielkanocne w kategorii słodkości, mamy w Polsce trzech faworytów: mazurki, baby i makowiec. Różnego rodzaju babki piaskowe moja mama piecze cały rok, w makowcach specjalizuje się ciotka, a naszą rodzinną specjalnością są mazurki. Dziś proponuję przepisy na trzy z nich. Bo mazurek wielkanocny nie może równać się z żadnym innym świątecznym wypiekiem.

Ostatnio na potrzeby portalu Małopolska to Go dokształcałem się w kwestii mazurków, a przy okazji wymyśliłem przepis na swój własny. Powtarzać się nie będę, bo cały tekst wraz z przepisem możecie sobie przeczytać tutaj. Zamiast tego proponuję trzy mazurki, które regularnie piecze moja mama.

mazurek wielkanocny

Mazurków u nas zawsze było dużo – mama zawsze piekła makowy i orzechowy, a co jakiś czas próbowała czegoś nowego – z bakaliami, z czekoladą, na kruchym cieście czy z dżemem. Kiedyś pieczone były całe blachy i mazurki jedliśmy dwa tygodnie. Dziś mama piecze niewielkie placki w różnych kształtach, starając się, żeby było różnorodnie, a jednocześnie, żeby dało się mazurki zjeść w trakcie świąt. Ja zawsze najbardziej lubiłem makowy mazurek wielkanocny – z ciasta biszkoptowo-makowego, polany czekoladą i posypany wiórkami kokosowymi. Dziś jednak będą przepisy na trzy inne. Mazurek orzechowy z piękną kremową glazurą, super prosty kruchy mazurek z czekoladą i jedna z nowości – kruchy mazurek z pomarańczą, migdałami i marmoladą.

Mazurek wielkanocny orzechowy

mazurek wielkanocny orzechowy

Składniki:

ciasto:

150 g orzechów włoskich
150 g masła
150 g cukru
100 g mąki
3 białka

glazura:

3 żółtka
150  cukru
cukier waniliowy
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
orzechy włoskie do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Najpierw przygotujcie ciasto: orzechy zmielcie w blenderze, masło utrzyjcie z cukrem w misce, a białka ubijcie na sztywną pianę
  2. Całość delikatnie wymieszajcie, stopniowo dodając mąkę
  3. Wyłóżcie na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą
  4. Pieczcie 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni
  5. Przygotujcie polewę: żółtka utrzyjcie z cukrem i cukrem waniliowym (nie wanilinowym!)
  6. Dodajcie przesianą mąkę ziemniaczaną i wymieszajcie
  7. Upieczone ciasto od razu posmarujcie polewą, udekorujcie orzechami i pieczcie jeszcze 3-4 minuty

(Przepis pochodzi z książki „Domowe ciastka i ciasteczka” I. Dąbrowej i K. Osmyckiej)

Mazurek wielkanocny z czekoladą

mazurek wielkanocny czekoladowy

Składniki:

ciasto:

220 g mąki
50 g mąki ziemniaczanej
150 g masła
60 g cukru pudru
1 jajko

polewa:

200 g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
woda

morele
wiórki kokosowe

Przygotowanie:

  1. Wymieszajcie mąkę z pokrojonym w kawałki masłem i jajkiem
  2. Dodajcie cukier i zagnećcie ciasto
  3. Zawińcie wyrobione ciasto w folię i włóżcie na chwilę do lodówki
  4. Ciasto wałkujecie i wykładacie na blachę
  5. Nakłujcie widelcem spód, wyłóżcie papierem do pieczenia i wysypcie równomiernie grochem dla obciążenia
  6. Pieczcie ok. 15 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku
  7. Zdejmijcie obciążenie i pieczcie jeszcze parę minut
  8. Przygotujcie polewę: czekoladę rozpuście z masłem w kąpieli wodnej
  9. Cały czas mieszając dodajcie trochę wody, aby polewa nie była zbyt gęsta
  10. Oblejcie upieczone ciasto polewą i udekorujcie suszonymi morelami i wiórkami kokosowymi

Mazurek wielkanocny pomarańczowo-migdałowy

mazurek wielkanocny pomarańczowy

Składniki:

ciasto:

220 g mąki
50 g mąki ziemniaczanej
150 g masła
60 g cukru pudru
1 jajko

70 g płatków migdałowych
marmolada pomarańczowa
1 pomarańcza

Przygotowanie:

  1. Ciasto kruche przygotujcie tak samo jak w mazurku z czekoladą
  2. Marmoladę wymieszajcie z płatkami migdałowymi wedle uznania
  3. Polewą wysmarujcie mazurka, a na górze ułóżcie plastry obranej pomarańczy

mazurek wielkanocny

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *