makaron z ricottą i brokułami

Makaron tagliatelle z ricottą, pieczarkami, brokułami i pomidorami

Tak jak wspominałem, będzie więcej obiadów. Takich prostych, łatwych do szybkiego przygotowania w tygodniu i znów, jak w przypadku śniadań – kompatybilnych z odgrzewaniem w pracy. Ostatnio było mięsko, więc pora na coś wegetariańskiego. Przed wami makaron z ricottą i brokułami (i paroma innymi składnikami znalezionymi w lodówce).

Po sałatce z kaczką rzutem na taśmę zrobiłem sobie kolejny kolorowy  obiad – tym razem na bazie makaronu. Używałem ekologicznego makaronu orkiszowego, ale nada się każdy inny. Ten dorwałem w jednym z dyskontów na półce z produktami, które nie najlepiej zniosły transport i mają zniszczone opakowania, coś tam się z nich wysypało albo etykietka się starła. No a przede wszystkim są przecenione, i to sporo. Grzebanie na tego typu półkach (jeszcze lepsze są takie z żywnością z dobiegającą końca datą ważności!) to moja mała obsesja, o której pewnie kiedyś napiszę. Teraz jednak skupmy się na obiedzie. Przygotowanie nie powinno zająć wam więcej niż pół godziny.

makaron z ricottą i brokułami

Składniki (na dwie porcje):

ok. 8 gniazd makaronu tagliatelle
10 pomidorków koktajlowych
jeden mały brokuł
200g pieczarek
150g ricotty
sól
pieprz
2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 cebula
klarowane masło do smażenia
2 ząbki czosnku
parmezan do posypania
1 łyżka oliwy

makaron z ricottą i brokułami

Przygotowanie:

1. Brokuły umyjcie, podzielcie na niewielkie różyczki (tak, żeby można je było zjeść „na raz”) i gotujcie na parze aż lekko zmiękną

2. Posiekaną cebulę zeszklijcie na maśle; potem dodajcie pokrojone w plasterki pieczarki i doprawcie solą i pieprzem. Duście pod przykryciem aż zmiękną

3. Kiedy pieczarki zmiękną, dodajcie ricottę i wymieszajcie. Jeśli będzie zbyt gęsty, dolejcie ok. 100 ml wody

4. Doprawcie ziołami prowansalskimi, dodajcie pokrojone w ćwiartki pomidorki i brokuły. Duście na małym ogniu mieszając

5. Ugotowany al dente makaron odcedźcie, przełóżcie z powrotem do pustego garnka po gotowaniu, dodajcie oliwy i wymieszajcie. NIE PRZELEWAJCIE WODĄ!:)

6. Makaron dodajcie do sosu, dokładnie wymieszajcie i zostawcie na małym gazie na ok. 2 minuty.

7. Na koniec dodajcie przeciśnięty czosnek i wymieszajcie

8. Po przełożeniu na talerz posypcie parmezanem

makaron z ricottą i brokułami

One thought on “Makaron tagliatelle z ricottą, pieczarkami, brokułami i pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *