makaron z cukinią

Makaron z cukinią, serem gorgonzola i rozmarynem

Niedawno wróciłem z Włoch, więc na tapecie makarony. Jako, że jechałem samochodem, udało mi się przywieźć ich taki zapas dobroci, że za pół roku powinienem płynnie mówić po Włosku. Wam też postaram się trochę tej mojej włoszczyzny zaprezentować. Na początek makaron z cukinią, gorgonzolą i rozmarynem. Prosto i smacznie.

Ok, poprzednia reaktywacja bloga nie wyszła. Gdybyście mieli żywić się do dzisiejszego posta wyłącznie szpinakowymi smoothies z czerwca, to zapewne wielu czytelników na blogu by się nie ostało. Jednak, o dziwo, wciąż tu jesteście. Co więcej, frekwencja mimo mojej karygodnej postawy nie maleje od kilku miesięcy. Pora ją zwiększyć. Ostatecznym motywatorem do powrotu był fakt umieszczenia mojego bloga w prezentacji na temat… prowadzenia blogów. To trochę obciach, że ludzie oglądają, uczą się etc., a ostatni post z 14 czerwca. Liczę na waszą wyrozumiałość i dalszą motywację. Ze swojej strony postaram się co jakiś czas dostarczać czegoś smacznego.

makaron z cukinią

A więc do roboty. Jest lato, ciepło i słonecznie (choć niektórzy prorokują jego rychły koniec) i warzyw dookoła pod dostatkiem. A tym samym inspiracji do przepisów. Na pierwszy ogień idzie cukinia. Co roku czekam na nią przez całą wiosnę, a potem, gdy ceny dochodzą do zawrotnych dwóch złotych za kilogram, mam problem z zagospodarowaniem kupowanych ilości (bo przecież nie będę się rozdrabniał przy takich cenach). W tym roku poza bieżącymi daniami jak poniżej, rozwiązałem piętrzące się zapasy cukinii rozpoczynając produkcję pikli i innych przetworów. Cukinii mam już cztery słoje, a jeśli okażą się smaczne, w przyszłym roku będziecie mogli zrobić własne z mojego przepisu :). Teraz pora na makaron z cukinią.

Dzisiejsze danie będzie bardzo proste. Cukinia, rozmaryn, gorgonzola i odrobina śmietany. Do tego makaron i mamy szybki i smaczny obiad. Pierwotnie używałem niebieskiego sera owczego, który kupiłem na jakimś jarmarku z produktami regionalnymi, ale gorgonzola też świetnie się nada.

Składniki:

0,5 kg cukinii
200 g gorgonzoli
2-3 łyżki śmietany 18%
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka świeżego rozmarynu
100 g makaronu penne
sól
pieprz

Przygotowanie:

1. Cukinię pokrójcie w cienkie plastry i podsmażcie na patelni

2. Kiedy zmięknie i puści wodę, dodajcie potartego/pokruszonego sera, zmniejszcie gaz i wymieszajcie, aby ser się rozpuścił (delikatnie, żeby dokumentnie nie porwać cukinii)

3. Kiedy ser się rozpuści, dodajcie rozmaryn i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zamieszajcie i duście jakieś dwie minuty

4. Dodajcie śmietanę, wymieszajcie i duście jeszcze chwilę

5. Odcedźcie makaron, przerzućcie na patelnię, zamieszajcie raz jeszcze i po kolejnych dwóch minutach podawajcie

makaron z cukinią

14 thoughts on “Makaron z cukinią, serem gorgonzola i rozmarynem

  1. Cukinia to dobre warzywko i doszedłem do wniosku, że bardzo uniwersalne.
    Można ją użyć do praktycznie każdej potrawy.
    Jadam ją często, ale jeszcze nigdy z makaronem.
    Mam więc sposobność uzupełnić swoje cukiniowe menu. 🙂

  2. Uwielbiam to danie, z tym że ja nigdy nie używałam śmietany-mój mąż jeszcze troszkę je urozmaicił i dodał kminek i kukurydzę-i wyszło nawet lepsze niż to we Włoszech.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *