Linzertorte – tarta migdałowa z dżemem

To ciasto ma bardzo ciekawą historię. I chodzi mi tu o historię jego powstawania u mnie w domu, a nie powstania samego ciasta w Linzu :). Takie jak trzeba wyszło dopiero za trzecim razem. Wcześniej spotykały go same wypadki.

W weekend kilka miesięcy temu, moi rodzice oglądali program „Hairy bikers Bakeation” na BBC i trafili na odcinek o Linzertorte. Mama uznała, że zaszaleje i postanowiła upiec ciasto od razu. Ja miałem nie patrzeć, bo niespodzianka i w ogóle. No to nie patrzyłem, słuchałem tylko jak mama z tatą krzątają się w kuchni, a później czułem przyjemny zapach stamtąd dochodzący. A potem był krzyk. Konkretnie w momencie wyjmowania ciasta z piekarnika. A to dlatego, że mama wyjmując formę z piekarnika, źle sobie ją chwyciła i całe ciasto wylądowało na podłodze. To co zostało na blasze zjedliśmy łyżkami.

linzertorte

Po tej kulinarnej tragedii sam postanowiłem rzucić wyzwanie przepisowi. Upiekłem dwa egzemplarze na wigilię i gdyby nie to, że zapomniałem wówczas ze sobą aparatu, przepis już wtedy trafiłby na bloga. Trzecie podejście okazało się najbardziej udane – ciasto nie spadło na ziemię, wyszło pyszne, a ja miałem na podorędziu aparat. Mam nadzieję, że wam uda się za pierwszym razem. Bo samo ciasto jest dziecinnie proste w przygotowaniu.

Składniki:

150 g brązowego cukru pudru
150 g mąki
150 g mielonych migdałów
150 g masła
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 roztrzepane jajko
300 g waszego ulubionego dżemu
migdały do posypania

Przygotowanie:

1. Bazą jest kruche ciasto z dodatkiem migdałów. Wymieszajcie w misce mąkę, migdały, cukier i przyprawę do piernika, a potem dodajcie masło i zagniećcie ciasto

2. Kiedy ciasto przyjmie konsystencję okruchów chleba, dodajcie jajko i dokładnie zagniećcie całość

3. Przełóżcie ciasto do miski i włóżcie na jakieś 20 minut do lodówki

4. Wyjmijcie ciasto, odkrójcie 1/4, a resztą wyłóżcie foremkę do tarty (taką o średnicy 24 cm)

5. Na cieście równomiernie rozsmarujcie dżem (ja robiłem z truskawkowym, wiśniowym, z owoców leśnych, jeżynowym i z marmoladą pomarańczową – każdy był dobry)

6. Jeśli wydaje wam się, że dżemu jest jakoś mało, dodajcie trochę więcej

7. Odkrojony kawałek ciasta podzielcie na mniejsze części i rozwałkujcie na długie paski

8. Z pasków zróbcie jakiś wzorek na wierzchu dżemu (ja wybrałem najprostszy – kratkę)

9. Posypcie migdałami i przełóżcie do lodówki na 20 minut. Za ten czas rozgrzejcie piekarnik do 190 stopni

10. Pieczcie ok. 30 minut, aż ciasto zrobi się brązowe

linzertorte

4 thoughts on “Linzertorte – tarta migdałowa z dżemem

  1. przepisy masz świetne, już kilka testowałam, teraz zabieram się za to ciasto, ale mam zamiar go troszkę przerobić tzn. do ciasta zamiast przyprawy do piernika dodać cynamon a zamiast dżemu prażone jabłka….mam nadzieje że coś zjadliwego z tego wyjdzie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *