leczo z dyni

Leczo z dyni

Zrobiłem sobie dzisiaj po raz pierwszy (a fachowo mówiąc, nastawiłem) kimchi, a przy okazji stwierdziłem, że i z wami się czymś podzielę. Jakiś czas temu szumnie zapowiadałem masę wpisów z dynią w roli głównej, warto więc, przynajmniej częściowo wywiązać się z tej obietnicy. Po dyniowym hummusie, pora na leczo z dyni.

Ja w ogóle jestem wielkim fanem dań jednogarnkowych wszelkiego typu i pochodzenia. Większość moich obiadów gotowanych w tygodniu do pracy to różnego rodzaju misz-masze (przez Kasię nazywane pieszczotliwie breją) z dużą ilością przypraw i warzyw. Często zdarza się, że potrawa zaczyna jako danie kuchni indyjskiej, a po spontanicznych modyfikacjach coraz bardziej zaczyna zbliżać się do Europy, aby na koniec nagle odbić w stronę Azji południowo-wschodniej.

Z leczo z dyni takich wariacji nie było, bo i przypraw w nim niewiele (jednak to papryka powinna być na pierwszym planie). Wciąż jesteśmy więc na Węgrzech, tyle że zamiast cukinii skorzystałem z wszechobecnej nadal dyni. Jako, że zdjęcia pierwszej wersji (lepsze od tych, które do trafiły do wpisu) bezpowrotnie utraciłem, miałem okazję zrobić owe leczo dwukrotnie – raz z dynią makaronową, a raz z piżmową. Nie wiem, które lepsze, wersja z dynią piżmową była bardziej zupowata, a z makaronową słodsza i bardziej kremowa (to ta na zdjęciach). Warto wypróbować obie (albo zrobić miks), ja jednak ostatecznie chyba skłaniałbym się ku wersji pierwszej.

leczo z dyni

Składniki:

1,5 kg dyni piżmowej lub makaronowej
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
4 pomidory
1 świeża papryczka chilli
2 łyżeczki papryki wędzonej
2 łyżeczki papryki słodkiej
300 g dobrej jakości kiełbasy
1 cebula
sól
pieprz

Przygotowanie:

1. Cebulę, chilli i paprykę pokrójcie w paski, dynię obierzcie i pokrójcie w kostkę

2. Na dużej patelnie rozgrzejcie łyżkę oliwy i wrzućcie cebulę, chilli i paprykę

3. Posólcie, przykryjcie i duście

4. Za ten czas zalejcie pomidory wrzątkiem, zdejmijcie skórę i pokrójcie w kostkę

5. Kiełbaski (ja zwykle używam pieprzowych z Lidla, ale mogą być jakiekolwiek inne) pokrójcie na małe kawałki i podsmażcie na osobnej patelni

6. Do duszących się warzyw dodajcie kiełbaski i pokrojone pomidory i wymieszajcie

7. Dołóżcie dynię, posólcie i raz jeszcze wymieszajcie

8. Całość duście na mały ogniu, mieszając od czasu do czasu. Im dłużej i wolniej, tym leczo będzie lepsze

9. Kiedy dynia zmięknie i razem z pomidorami przyjmie konsystencję sosu, dodajcie wędzoną paprykę i wymieszajcie

10. Duście jeszcze kilka minut

leczo z dyni

2 thoughts on “Leczo z dyni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *