Kwiaty cukinii z mozzarellą i suszonymi pomidorami

No to zaczynamy. Bez zbędnych wstępów. Lato powoli się kończy, ale wciąż można jeszcze spróbować smakołyków kojarzących się z dniami pełnymi słońca. Np. kwiatów cukinii.

Kwiaty w kontekście kulinarnym najczęściej kojarzą się albo z kalafiorem, albo z super-ekskluzywnymi restauracjami gdzie znienacka pojawiają się w sałatkach i sosach. Kwiaty cukinii nie są jednak ani nazbyt ekskluzywne ani tak pospolite jak kalafior za to świetnie sprawdzają się jako przekąska. Najlepiej w formie panierowanej i usmażonej, a do tego jeszcze nadzianej. Dostać je można na lokalnym targu w okresie sierpień-wrzesień, albo we własnym bądź babcinym ogródku (sprawdzałem – w połowie września cukinia wciąż kwitnie).

Wyglądają tak:

 Kwiaty cukinii

Przygotowanie smażonych kwiatów cukinii jest dziecinnie proste. Mozzarellę i suszone pomidory kroimy w paski, a później pakujemy do środka kwiatów (po jednym pasku każdego składnika). Tak nadziane kwiaty panierujemy w myśl zasady mąka-jajko-mąka. Mąkę można dodatkowo przyprawić . Smażymy na patelni aż do uzyskania pożądanego koloru.

Np. takiego:

Kwiaty cukinii 3

kwiaty cukinii 2

Składniki:

kwiaty cukinii
mozzarella
suszone pomidory
mąka
jajko
olej do smażenia
sól
pieprz

2 thoughts on “Kwiaty cukinii z mozzarellą i suszonymi pomidorami

    • Mi się udało zerwać z ogródka babci mojej dziewczyny. A na targu parę razy widziałem (zwykle u starowinek, które miały mikroskopijne stoiska z dwoma cukiniami, paroma główkami czosnku etc.)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *