Krem z dyni i batatów z chipsami z jarmużu

Jak widać po ilości składników, przepis powstał w ramach kolejnego czyszczenia lodówki podczas spontanicznego dodawania przypraw do blendującej się zupy. Wyszło na tyle dobrze, że postanowiłem się z wami podzielić efektami. Sprawdźcie krem z dyni i batatów z chipsami z jarmużu.

Choć pierwsze degustacje w wykonaniu żony Kasi nie były zbytnio obiecujące. Zupa wraz z brukselką z kruszonką (by Jadłonomia), hummusem i chipsami widocznymi na zdjęciu była częścią obiadu krótko po nowym roku. Żona Kasia była świeżo po wizycie na pogotowiu w związku z wypadkiem podczas weselno-sylwestrowej zabawy (pamiętajcie – wyścigi w płetwach połączone z piciem wódki to nigdy nie jest dobry pomysł! :)) i generalnie nie miała najlepszego humoru, w związku z czym zamiast obiadu była awantura.

Krem z dyni i batatów z chipsami z jarmużu

Na szczęście po dojściu do porozumienia okazało się, że zupa jest jednak OK., a powód niezadowolenia był inny. Odetchnąłem z ulgą, bo zdjęcia wyszły całkiem ładne i szkoda byłoby je zmarnować. A poza tym #mniesmakowało :).

Jak to zwykle bywa z daniami z resztek, zupa jest śmiesznie prosta w przygotowaniu i specjalnie się przy niej nie namęczycie. Na niedzielny obiad pewnie będzie mało wyrafinowana, ale już na osłodę poniedziałkowych smutków, jak najbardziej.

Składniki:

1 batat
pół kilo dyni
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu
2 łyżeczki papryki wędzonej
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
garść pestek słonecznika
ok. 1cm startego imbiru

chipsy z jarmużu

Jarmuż poszarpany na kawałki wielkości chipsów
oliwa
1 łyżeczka sproszkowanego chili
sól
pieprz

Przygotowanie:

  1. Batata, dynię i cebulę kroimy w kostkę 2x2cm, czosnek obieramy i wszystko ładujemy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni
  2. Upieczone warzywa razem z przyprawami i bulionem miksujemy w blenderze. Trochę słonecznika zostawiamy do posypania zupy
  3. Kawałki jarmużu łączymy w misce z przyprawami i skrapiamy 2-3 łyżkami oliwy. Mieszamy wszystko, żeby przyprawy dokładnie oblepiły jarmuż
  4. Pieczemy 4-5 minut w 200 stopniach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Uwaga! Lepiej kontrolować stan upieczenia na bieżąco bo 30 sekund może spowodować, że od idealnie chrupiącego chipsa przejdziemy do spalonej zieleniny 🙂
  5. Przed podaniem zupę podgrzewamy, a na talerzu posypujemy chipsami i słonecznikiem.

Krem z dyni i batatów z chipsami z jarmużu

Krem z dyni i batatów z chipsami z jarmużu

2 thoughts on “Krem z dyni i batatów z chipsami z jarmużu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *