Kaszotto z grzybami leśnymi i masłem truflowym

Kaszotto z grzybami leśnymi i masłem truflowym

Kolejna wariacja na temat risotta. Znowu z kaszą pęczak zamiast ryżu. Muszę chyba w końcu zrobić prawdziwe risotto, bo tak naprawdę nie pamiętam już kiedy używałem ryżu zamiast kaszy 🙂 Ale jeszcze nie teraz. Tak na marginesie dodam, że to jedna z najlepszych rzeczy, które ostatnio zrobiłem. Wszystko dzięki truflom.

Bardzo lubię trufle. To trochę przekleństwo, bo poza smakiem trufle mają same minusy. Po pierwsze, do najtańszych nie należą, a to wiąże się z kolejnymi problemami – są tak intensywne w smaku, że używa się ich tylko troszeczkę. Niby fajnie, bo starczą na długo, co nie? Niestety nie bo zbyt długo nie można ich przechowywać. No dobra, to może skrzyknę paru znajomych smakoszy i kupimy kilka trufli na spółkę, podzielimy się, cena będzie do przetrawienia, a do tego każdy będzie mógł ugotować coś pysznego. Znowu pudło, bo drugiego truflowego entuzjasty wśród znajomych (nawet blogerów kulinarnych!) nie stwierdzono.

Kaszotto z grzybami leśnymi i masłem truflowym

Sprawa wydawała się beznadziejna dopóki nie odwiedziliśmy z żoną walentynkowego Najedzeni Fest (dla osób spoza Krakowa – takie wypasione kulinarne wydarzenie, które odbywa się mniej więcej co miesiąc), gdzie był pan, który importuje trufle do Polski w różnych formach. A jako, że trufle świetnie sprawdzają się w połączeniu z tłuszczami, to stałem się szczęśliwym posiadaczem małego słoiczka masła truflowego (żona sprezentowała <3). Słoiczek ów kosztuje ok. 25 złotych i według zapewnień pana importera świetnie sprawdza się jako dodatek do steków, gołąbków (!) i tostów, których na miejscu można było spróbować. Ja postanowiłem dodać do risotta i trochę rozbiłem bank, bo smak był miażdżący. A użyłem tylko niecałą łyżeczkę! W kolejne do przetestowania czekają już steki 🙂

Jeśli natomiast nadal nie jesteście pewni czy trufle to wasza bajka, spróbujcie oliwy truflowej. Nie jest aż tak intensywna w smaku, a w Lidlu kosztuje raptem 6 zeta.

Składniki:

120g kaszy pęczak
½ – 1 łyżeczka masła z truflami
300g  grzybów leśnych
100g pieczarek
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżeczka suszonego szafranu
1-2 łyżki śmietany 18%
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
ok. 1 litr bulionu
sól
biały pieprz

Przygotowanie:

  1. Grzyby (np. borowiki) i pieczarki oczyszczamy i kroimy na małe kawałki
  2. Na maśle (zwykłym, nie truflowym) podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek (zostawiamy jeden ząbek na później)
  3. Do zeszklonej cebuli dodajemy grzyby, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu
  4. Gdy grzyby zmiękną i trochę się rozpuszczą, wrzucamy pęczak i dokładnie mieszamy, tak aby kasza była oblepiona grzybową masą
  5. Dolewamy dwie chochle bulionu oraz szafran i dusimy pod przykryciem
  6. Gdy kasza wchłonie bulion dolewamy znowu dwie chochle. Powtarzamy, aż pęczak zmięknie
  7. Dodajemy musztardę i śmietanę i dokładnie mieszamy
  8. Dodajemy masło truflowe i mieszamy aż się rozpuści, a kuchnię wypełni cudowny zapach trufli 🙂
  9. Zdejmujemy z gazu i dodajemy pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie mieszamy

Kaszotto z grzybami leśnymi i masłem truflowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *