Kasza jęczmienna z warzywami i sosem vinaigrette

Kasza jęczmienna z warzywami i sosem vinaigrette

Miałem ostatnio niedosyt kaszy. Kaszotta z pęczakiem nigdy mi się nie nudzą, ale jest przecież jęczmienna, gryczana, jaglana i inne. Padło na jęczmienną i powiem wam nieskromnie, że tak dobrego posiłku dawno nie wyprodukowałem. I to bez mięsa! Przed państwem kasza jęczmienna z warzywami i sosem vinaigrette.

Bardzo lubię kasze. W zasadzie wszystkie, a najbardziej pęczak i jęczmienną. Tę ostatnią taktowałem jednak trochę po macoszemu, bo zwykle robiła u mnie za klasyczny dodatek skrobiowy w wersji saute. Ew. z bulionem i warzywami. Moja przepastna półka z książkami kucharskimi nie dostarczyła mi zbyt wielu inspiracji, w Internecie było niewiele lepiej. Jedynie Kwestia Smaku miała kilka ciekawych opcji, ale generalnie musiałem wziąć sprawy w swoje ręce.

Kasza jęczmienna z warzywami i sosem vinaigrette

No więc wziąłem i wrzuciłem zdjęcie na fejsa. Nastąpił jakiś zupełnie nieoczekiwany szał, morze lajków i komentarzy i błagania o przepis. Czytelników trzeba szanować więc w kolejny weekend postanowiłem zrobić powtórkę, a całość sfotografować na moim nowym pięknym blacie. 🙂

Składniki:

Kasza:
200g kaszy jęczmiennej
kilka łyżek oliwy z oliwek
kilka łyżek ostrej oliwy z oliwek
2 łyżeczki curry
2 łyżeczki słodkiej papryki

Warzywa:
1 cukinia
1 pęczek (pół kilo) szparagów
1 cebula
3 ząbki czosnku
kilka liści świeżego szpinaku
sól
pieprz

Winegret:
Sok z połowy pomarańczy
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki miodu
1 łyżka musztardy Dijon
50-100 ml oliwy z oliwek
sól
pieprz
50 ml wody

garść orzechów włoskich
trochę startego parmezanu

Kasza jęczmienna z warzywami i sosem vinaigrette

Przygotowanie:

  1. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją. Po ugotowaniu odcedzamy, dodajemy oliwę i przyprawy i dokładnie mieszamy
  2. Czosnek i cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojone na 3cm kawałki szparagi i cukinię pokrojoną w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i dusimy na wolnym ogniu aż warzywa będą al dente.
  3. Dodajemy liście szpinaku porwane na mniejsze kawałki i dusimy aż szpinak lekko zwiędnie.
  4. Robimy winegret. Wszystkie składniki wrzucamy do słoika (czosnek przeciśnięty przez praskę) i energicznie wstrząsamy. Próbujemy i doprawiamy wedle uznania
  5. Podajemy nakładając na talerz kaszę, na nią warzywa, a całość polewając winegretem. Na koniec posypujemy podprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi i startym parmezanem.

Kasza jęczmienna z warzywami i sosem vinaigrette

Kasza jęczmienna z warzywami i sosem vinaigrette

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *