hummus z dynią

Hummus z dynią

Czas na dynię! Tej jesieni rzuciłem sobie dyniowe wyzwanie. Kupiłem sporą (5,5 kg) dynię piżmową z zamiarem zrobienia z niej jak największej liczby dań. Aktualnie jestem po trzech i efekty są całkiem całkiem. A w lodówce czeka jeszcze ćwiartka dyni. Na początek hummus z dynią, bo dawno żadnej pasty nie było.

O hummusach już się rozpisywałem przy okazji przepisu na wersję klasyczną, śródziemnomorską z suszonymi pomidorami czy kakaową. Trochę żałuję, że blog był w zawieszeniu w trakcie sezonu na bób, bo hummus bobowy wyszedł absolutnie rewelacyjnie. Cóż, będziecie musieli na niego poczekać do przyszłego roku… Mówię wam, kiedyś otworzę własną hummusiarnię i Amamamusi pójdzie z torbami 🙂

hummus z dynią

Dla mnie hummus dyniowy był bardzo miłą odmianą, bo moja dieta, którą stosuję już od prawie dwóch miesięcy, takich rzeczy raczej nie przewiduje. Ale, jako, że stosuję się do zaleceń pani dietetyczki bardzo dzielnie, stwierdziłem, że odrobina kulinarnego szaleństwa nie zaszkodzi :). Ponadto hummus z dynią zyskał aprobatę naczelnego smakosza moich potraw czyli Kasi (i jej koleżanek z pracy). Zatem oddaję przepis w wasze ręce. Możecie spróbować z inną dynią, jednak odnoszę wrażenie, że piżmowa nadaje się najlepiej. Poza tym jest jedną z najszerzej dostępnych.

Składniki:

100 g suchej cieciorki
200g dyni piżmowej (obranej i pokrojonej w kostkę)
3 łyżeczki pasty tahini
jedna świeża papryczka chilli (lub łyżeczka sproszkowanej/płatków chilli)
2 łyżeczki papryki wędzonej
3 łyżki oliwy czosnkowej
2 łyżki oliwy zwykłej
2 łyżeczki kminu rzymskiego (utłuczonego w moździerzu)
sok z połówki limonki
sól
pieprz

Przygotowanie:

1. Standardowo jak przy hummusie: cieciorkę zalejcie wodą na noc, żeby napęczniałą. Później gotujcie na wolnym ogniu jakieś 30 minut – do miękkości

2. Dynię w kostkach ułóżcie luźno na natłuszczonej blasze, doprawcie solą i pieprzem i pieczcie w 200 stopniach przez jakieś 30 minut – także do miękkości

3. Po ostudzeniu cieciorki i dyni, zmiksujcie wszystkie składniki aż do uzyskania gładkiej pasty

hummus z dynią

hummus z dynią

15 thoughts on “Hummus z dynią

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *