Hummus czekoladowy z jagodami

Ciecierzyca to fantastyczny wynalazek. Głównie dlatego, że można zrobić z niej hummus. Hummus jest jeszcze lepszy. Głównie dlatego, że można go robić za każdym razem inaczej. Np. z jagodami i kakao.

Hummus na słodko może być miłą odmianą dla osób znudzonych wersją tradycyjną (choć nie potrafię sobie wyobrazić jak można się znudzić hummusem) lub po prostu nietypowym słodkim łakociem. Przepis na wersję czekoladową znalazłem tutaj, a później w zasadzie całkowicie go przerobiłem.

hummus z kakao 2

No to do roboty.

Składniki:

250 g ciecierzycy
4 łyżki kakao
3 łyżki nierafinowanego cukru
3 łyżki miodu
garść jagód
wiórki kokosowe
szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Jeśli używamy suchej ciecierzycy, to dzień wcześniej trzeba ją zalać wodą i zostawić na jakieś 8 godzin, aby napęczniała. Potem gotujemy ją do miękkości (ok. godziny). Natomiast ciecierzyca z puszki jest od razu gotowa do akcji. Później jest już tylko łatwiej. Wszystkie składniki poza kokosem i jagodami wrzucamy do rozdrabniacza/robota kuchennego i miksujemy. Można zmiksować bardziej lub mniej, w zależności od upodobań. Po zmiksowaniu mieszamy z borówkami i zajadamy łyżką, mieszamy z granolą i i jogurtem lub nakładamy na herbatniki. Można też z masy zrobić kulki i obtoczyć je w kokosie.

hummus z kakao 4

hummus z kakao 3

 

3 thoughts on “Hummus czekoladowy z jagodami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *