Guacamole

Guacamole brzmi może zagadkowo, jednak jak w przypadku większości past i dipów jej przygotowanie jest całkiem proste. Sukces tkwi w doborze awokado.

Musi być dojrzałe i miękkie, żeby dało się je łatwo rozsmarować, nie może jednak być zbyt dojrzałe, bo sczernieje i naszego guacamole nikt nie tknie. Sposoby na dobranie odpowiedniego awokado są dwa. Pierwszy wymaga szczęścia. Idziemy do sklepu i szukamy. Jeśli owoc ma ciemnozieloną skórkę i jest na tyle miękki, że przy niewielkim nacisku miąższ lekko się wgniata, to awokado jest dojrzałe. Wtedy możemy zrobić guacamole zaraz po powrocie do domu. Niestety dojrzałe awokado w polskich sklepach to rzadkość. Dlatego przydatny jest drugi sposób. Kupujemy twarde awokado, a w domu pakujemy je do papierowej torby razem z jabłkiem (takim normalnym, nieobranym) i zostawiamy na parę dni w spokoju. Dzięki magicznym właściwościom takiego połączenia, awokado dojrzewa i po 2-3 dniach jest gotowe do akcji.

Guacamole

Wtedy można zająć się mniej problematycznymi składnikami. Na początek kroimy pomidory i cebulę w drobną kostkę, a paprykę chilli i czosnek w paseczki. Wszystko ze sobą mieszamy, wyciskamy sok z limonki i sypiemy posiekaną kolendrę. W ten sposób otrzymujemy salsę pico de gallo, która również jest popularna w Meksyku. Następnie kroimy awokado na pół, za pomocą noża pozbywamy się pestki i łyżką wybieramy miąższ. Wrzucamy do pico de gallo i rozgniatamy widelcem aż do otrzymania konsystencji, która nam odpowiada. Doprawiamy solą i pieprzem, i jemy. Meksykanie jedzą guacamole w różnych kombinacjach – z nachosami, w zupie, samo albo z fasolą. Ja preferuję wersję spolszczoną – na kanapce.

Guacamole

Składniki:

2 awokado
2 małe pomidory1 ząbek czosnku
1 świeża papryka chilli
sok z połowy limonki
świeża kolendra
sól
pieprz

One thought on “Guacamole

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *