gęsina

Gęsina na św. Marcina: piersi z gęsi pieczone z jabłkami i majerankiem

Niebawem rusza akcja „Gęsina na św. Marcina” organizowana przez Slow Food Polska. Przede wszystkim biorą w niej udział restauratorzy, którzy przez tydzień rywalizują o tytuł Króla Gęsiny. Akcja trwa od 6-13 listopada, jednak w wielu restauracjach dania z gęsiej karty serwowane są do końca listopada. Poza restauratorami i szefami kuchni, pod akcję co roku podpinają się blogerzy, którzy gęsinę wprowadzają pod strzechy. No to w tym roku ja też trochę popromuję.

W planach mam jakieś gęsie podroby (pewno żołądki), jednak na początek trochę klasyki, a mianowicie pieczona pierś z gęsi z jabłkami i majerankiem. Akurat u mnie w domu gęsiny promować nie trzeba, bo odkąd pamiętam na weekendowe obiady było jakieś ptactwo. Kaczki, gęsi i indyki, od czasu do czasu też kurczaki.

gęsina

Z racji tego, że aktualnie przebywam w domu na dłużej, postanowiłem sam przygotować gęsinę.

Jak każdy ptak, gęsina jest tłusta. Wytapia się z niej tego tłuszczu masa, więc jeśli umieścimy ją w odpowiednio dopasowanej brytfance, to gęś po upieczeniu będzie lekko konfitowana (ugotowana w tłuszczu). Jeśli chodzi o przyprawianie, to w przypadku gęsi obowiązuje zasada im mniej tym lepiej. Mięso ma swój własny charakterystyczny smak, dlatego lepiej nie przesadzać. Dlatego dodałem tylko majeranku i czosnku. No i są też jabłka gdyż uważam, że połączenie smaku gęsi, kaczki czy indyka ze słodkimi owocami to jeden z najlepszych kulinarnych wynalazków.

Składniki:

1 kg podwójnej piersi z gęsi (z kością)
2 jabłka
4-5 łyżeczek majeranku
6 ząbków czosnku
sól
pieprz

Przygotowanie:

  1. Dzień przed pieczeniem pierś z gęsi zalewamy ok. 3 litrami wody z 2 łyżkami soli i zostawiamy na kilkanaście godzin. Dzięki temu mięso po upieczeniu będzie bardziej soczyste
  2. Jabłka kroimy w ćwiartki, wkładamy do brytfanny i mieszamy z połową majeranku i czosnku. Solimy i pieprzymy
  3. Skórkę gęsi nacinamy na krzyż, głęboko, aż do mięsa. Mięso obsypujemy majerankiem, dodajemy soli i pieprzu oraz przeciśnięty przez praskę czosnek
  4. Pieczemy pod przykryciem w 200 stopniach przez godzinę. Później bez przykrycia przez 45-60 minut w 170 stopniach.
  5. Po upieczeniu zostawiamy na chwilę, żeby mięso odpoczęło

gęsina

gęsina

One thought on “Gęsina na św. Marcina: piersi z gęsi pieczone z jabłkami i majerankiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *