faszerowane jajka

Wielkanocne faszerowane jajka na trzy sposoby

Był już przepis na majonez, teraz pora na coś, do czego wam się ten majonez przyda, bo wyjadanie go łyżkami może skończyć się nienajlepiej. Faszerowane jajka na twardo to jeden z klasyków wielkanocnego stołu. Ja jednak nie byłbym sobą gdybym nie pokombinował trochę z nadzieniem.

Na święta Bożego Narodzenia wymyślałem przepisy na nietypowe śledzie, z których większość okazała się absolutnym hitem. Z jajkami (podobnie jak majonez, robiłem je w ubiegłym roku), nie było już tak łatwo, bo w tym przypadku domownicy woleli tradycyjne smaki (może dlatego, że tata nie jada pomidorów w żadnej formie, a mama nie przepada za awokado). Mimo to opcje z anchois i łososiem zniknęły bardzo szybko.

faszerowane jajka

Sami więc zadecydujcie, czy wasza rodzina przełknie faszerowane jajka z całkowicie nieortodoksyjnym farszem, a jeśli nie, spróbujcie „bezpiecznej” wersji z łososiem:)

Faszerowane z jajka suszonymi pomidorami, awokado i bazylią

faszerowane jajka

Składniki:

3 jajka ugotowane na twardo (same białka)
pół dojrzałego awokado
5 suszonych pomidorów
garść liści świeżej bazylii
sól
pieprz
1 ząbek czosnku
łyżeczka soku z limonki

Przygotowanie:

  1. Jajka przekrójcie na pół, wyjmijcie żółtka i odłóżcie do jakiejś innej potrawy
  2. Awokado i suszone pomidory pokrójcie w drobną kostkę, czosnek przeciśnijcie przez praskę, bazylię posiekajcie i wszystko wymieszajcie
  3. Doprawcie solą, pieprzem i sokiem z limonki
  4. Gotowy farsz nałóżcie do jajek

Faszerowane jajka z wędzonym łososiem

faszerowane jajka

Składniki:

3 jajka ugotowane na twardo
kilka plastrów wędzonego łososia
1 łyżka majonezu
3 łyżeczki posiekanego koperku
sól
pieprz

Przygotowanie:

  1. Jajka przekrójcie na pół, wyjmijcie żółtka i odłóżcie do miski
  2. Do miski dodajcie posiekanego łososia, majonez i koperek i wymieszajcie
  3. Doprawcie solą i pieprzem i nałóżcie gotowy farsz do jajek

 

Faszerowane jajka z anchois

faszerowane jajka

Składniki:

3 jajka ugotowane na twardo
6-7 filetów z anchois
10 kaparów
1 łyżka majonezu
sól
pieprz

Przygotowanie:

  1. Jajka przekrójcie na pół, wyjmijcie żółtka i odłóżcie do miski
  2. Anchois posiekajcie w kostkę dodajcie do żółtek
  3. Dodajcie kapary, majonez, doprawcie solą i pieprzem i wymieszajcie
  4. Gotowy farsz nałóżcie do jajek

faszerowane jajka

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *