granola z masłem orzechowym

Domowa granola z masłem orzechowym

Ostatnio był drugi chleb w historii bloga, pora na drugą odsłonę jednej z najczęściej poszukiwanych propozycji śniadaniowych – domowej granoli. Domowa granola to jedna z moich ulubionych opcji – smaczna i zdrowa (choć raczej nie dietetyczna), a do tego daje spore pole do popisu jeśli chodzi o dobór dodatków.

Przy publikacji przepisu na poprzednią granolę ktoś zarzucił mi, że granola wcale nie jest zdrowa, bo jest kaloryczna. To prawda, nie jest to danie fit – jeśli zasuwacie na siłkę i pracujecie nad bikini body, wybierzcie raczej zwykłe musli albo owsiankę. Jeśli nie, a do tego lubicie jak płatki chrupią to ten przepis jest dla was. Zresztą domowa granola wcale nie jest taka znowu tłusta – 5 łyżek oleju na ilość starczającą na kilkanaście śniadań to chyba nie jest jakiś straszny dramat. W Charlotte na pewno dodają więcej :).

domowa granola z masłem orzechowym

Większość granoli jest dość podobna. Poza wynaturzeniami w rodzaju płatków uprażonych z jarmużem, różnią się przede wszystkim rodzajem ziaren i bakalii. Żeby nie było nudno postanowiłem zmodyfikować element „klejący” i do miodu i oleju dodałem masła orzechowego. Tak jak się domyślacie, to nie mogło się nie udać :).

Tak więc dobór ziaren i bakalii pozostawiam do waszej dyspozycji (choć oczywiście załączam też moją sugestię), natomiast masło orzechowe jest składnikiem absolutnie obowiązkowym. Gotową granolę zwykle zajadam z jogurtem i aktualnie dostępnymi owocami lub bananami, które są cały rok.

Składniki:

500g płatków owsianych
60g migdałów
100g orzechów nerkowca
30g otrębów
50g pestek słonecznika
60g rodzynek
2 łyżki miodu
2 łyżki masła orzechowego (smooth)
5 łyżek oleju

domowa granola z masłem orzechowym

Przygotowanie:

  1. Wszystkie suche składniki wymieszajcie w misce.
  2. W rondlu rozpuście miód i masło orzechowe i podgrzewajcie aż składniki się połączą.
  3. Zdejmijcie z ognia, dodajcie olej i dokładnie wymieszajcie.
  4. Wlejcie mieszankę do suchych składników i dokładnie wszystko wymieszajcie – grudki są mile widziane!
  5. Rozłóżcie równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenie i włóżcie do nagrzanego do 160 stopni piekarnika.
  6. Pieczcie ok. 45 minut co jakiś czas mieszając
  7. Po wyjęciu i wystygnięciu zamknijcie szczelnie w słoju

 

domowa granola z masłem orzechowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *