Ciasteczka owsiano otrębowe

Mamy 13 stycznia, więc pewnie większość z was zarzuciła już noworoczne postanowienia o odchudzaniu, zdrowym odżywianiu etc. Aby jednak sięganie po słodkości nie kończyło się wyłącznie nadwyżką tkanki tłuszczowej, proponuję spróbować ciasteczek owsiano -otrębowych. Są słodkie, a do tego całkiem zdrowe.

Tkanka tłuszczowa tej zimy raczej wam się nie przyda, bo wszystko wskazuje na to, że Amerykanie wyczerpali tegoroczne limity opadów śniegu. Zawsze staram się napisać coś oprócz samego przepisu, żeby nie było nudno, jednak tym razem historia drzemiąca za ciasteczkami jest wyjątkowo prosta. Jak wiecie, piekę chleb. Od jakiegoś czasu przesiewam mąkę, żeby bochenki były lżejsze. No i nie uwierzycie ile w kilogramie mąki pełnoziarnistej jest otrębów. Dużo. Naprawdę dużo. Dodaję je głównie do granoli. Mimo, że robię ją zwykle raz na tydzień, otrębów nie ubywa. Dlatego postanowiłem znaleźć dla nich jakieś inne zastosowanie, żeby nie leżały smętnie słoiku.

ciastka owsiano otrębowe

Składniki:

2 szklanki płatków owsianych górskich
1 szklanka otrębów (obojętnie jakich)
pół szklanki jogurtu naturalnego
6 łyżek miodu
tabliczka czekolady gorzkiej 70% kakao
2 łyżeczki cynamonu (możecie też użyć przyprawy do piernika)
4 łyżki wiórków kokosowych
2 jajka

Przygotowanie:

1. Wymieszajcie wszystkie suche składniki w misce (czekoladę też)

2. Dodajcie roztrzepane jajka, miód i jogurt naturalny i wymieszajcie tak, aby powstała gładka masa

3. Formujcie kulki, a następnie rozgniatajcie je na płaskie ciastka. Później ułóżcie je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

4. Pieczcie w temperaturze 170 stopni przez ok 20 minut

ciastka owsiano otrębowe

29 thoughts on “Ciasteczka owsiano otrębowe

  1. Płatki owsiane i otręby to u mnie codzienność. Śniadaniowa codzienność. Ale kto powiedział, że muszą być tylko na śniadanie.
    Twój ciasteczka to wspaniały pomysł na przekąskę – smaczną i sycącą, ale nie tuczącą.
    Gratulacje!

  2. Fajny przepis, z pewnością wypróbuję. Mam pytanie odnośnie czekolady, rozumiem, że nie trzeba jej rozpuszczać, wystarczy połamać? Ile kalorii mniej-więcej może mieć takie jedno ciasteczko?

  3. WITAM, też piekę ciasteczka z otrębami i musli. Bardzo nam smakują. Przepis Twój wypróbuję jutro, zapowiadają się kusząco.
    pozdrawiam

  4. Dziekuje za innowacyjny przepis. Zrobilam, polowe od razu zjadlysmy z kolezanka. Sa pyszne i zdrowe, bo i czekolada jest 70% kakao. Czy daloby rade wszystkie przepisy pisac w pierwszej osobie np. 2 jajka DODAJ (a nie dodajcie), PIECZ (a nie pieczcie). Lepiej mi sie czyta przepis, kiedy jest podany w pojedynczej osobie. Pozdrawiam bardzo.

  5. Taa te 6lyzek miody(czyli 12 lyzek cukru!) to kalorii nie zwiera wcale, do czekolady nawet sie nie przyczepie przy tej ilosci miodu…

    • Nie mówiłem, że to całkowicie dietetyczne ciasteczka 🙂 Ale są na pewno mniej kaloryczne od innych popularnych słodkości. A poza tym z przepisu wyhodzą mniej więcej dwie blachy ciastek więc w jednym tego miodu nie jest tak dużo 🙂

  6. Pyszne ciasteczka. Dodałam suszoną żurawinę i są świetne. Dzieci oczywiście kręciły nosami, ale dorośli zachwyceni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *