chutney z rabarbaru

Chutney z rabarbaru

Od paru dni w mojej lodówce na swój czas czeka świeży rabarbar, pora więc aby światło dzienne ujrzał zachomikowany z ubiegłego roku przepis na rabarbarowy wytrawny dżem, czyli innymi słowy chutney z rabarbaru.

Jak już doskonale wiecie (a jeśli nie wiecie, to zerknijcie tutaj), uwielbiam wszelkiego rodzaju chutneye, z którymi zapoznałem się dawno temu podczas mojej pracy w Anglii. Pomysł na chutney z rabarbaru zrodził się z potrzeby chwili – rabarbar już powoli „dochodził”, trzeba więc go było czym prędzej do czegoś wykorzystać. Z pomocą przyszła książka „Food in Jars” skąd pochodzi poniższy przepis.

chutney z rabarbaru

Jako, że zapasy, które widać na zdjęciach zrobiłem rok temu, mogę od razu zdradzić kilka zastosowań na wypadek gdyby ktoś się zastanawiał „Na cholerę mi wytrawny dżem z rabarbaru?!”. A więc świetnie sprawdza się w burgerach jagnięcych, na kanapkach z kozim serem, ze stekiem i w bajglach. Tyle zastosowań na razie przetestowałem. Nie za dużo, ale w szafce wciąż mam 3 słoiki więc niewykluczone, że niebawem coś do tej listy dopiszę. A, no i po pasteryzacji rabarbarowy dżemor świetnie się przechowuje. Ostatnio otworzyłem roczny słoik i smakował jakbym go dopiero co zdjął z patelni :).

chutney z rabarbaru

PS. Jeśli chcecie, żebym został social media ninją (a przynajmniej gwiazdą Instagrama) to followujcie mój profil – wystarczy kliknąć tutaj.

Składniki:

500 g rabarbaru
1 duża cebula
100 g rodzynek
200 g brązowego cukru
240 ml octu jabłkowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka startego imbiru
pół łyżeczki mielonych goździków
pół łyżeczki mielonego chili
pół łyżeczki gorczycy

Przygotowanie:

  1. Rabarbar i cebulę posiekajcie i wymieszajcie w misce razem z pozostałymi składnikami
  2. Rozgrzejcie patelnię lub garnek o grubym dnie i wrzućcie powyższą mieszankę
  3. Gotujcie na małym ogniu, regularnie mieszając, aż całość przyjmie formę mało atrakcyjnej brązowej breji
  4. W zależności od garnka i soczystości rabarbaru gotowanie powinno zająć 40-70 minut
  5. Gorącą mieszankę przelejcie do wyparzonych słoików i pasteryzujcie ok. 10 minut (większe słoje 15)

Uważajcie, żeby nie przegiąć z gotowaniem, w przeciwnym wypadku chutney będzie zbyt sztywny. Aby tego uniknąć zdejmijcie garnek/patelnię z gazu w momencie, gdy większość wody wyparuje, a mieszanka będzie miała konsystencję gęstego dżemu.

chutney z rabarbaru

chutney z rabarbaru

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *