chleb orkiszowy na zakwasie

Chleb orkiszowy na zakwasie z suszonymi śliwkami

Przepis na prosty chleb pszenno-żytni na zakwasie był jednym z pierwszych które pojawiły się na blogu i przez dwa lata pozostał jedynym. Najwyższa pora zmienić ten stan rzeczy. Sprawdźcie, jak zrobić chleb orkiszowy na zakwasie z dodatkiem suszonych śliwek.

Od czasu tamtego przepisu chlebów upiekłem sporo, większość z nich zjadłem (kilka wyrzuciłem), a mój zakwas ewoluował z pszennego, poprzez orkiszowy w żytni. Raz też zdarzyło mu się dokonać żywota, ale za sprawą jednego ze swoich potomków zmartwychwstał i dziś jest silny jak nigdy (ma już ponad trzy lata!).

chleb orkiszowy na zakwasie

Z przepisami na chleb jest trochę tak, że wymyślanie własnego od podstaw jeśli nie jesteś piekarzem skutkuje przed wszystkim irytacją, rzucaniem wiązankami przekleństw na lewo i prawo no i przede wszystkim stratą czasu. Dlatego znacznie bardziej wolę modyfikować różnego rodzaju przepisy. Pewnie dlatego tyle zajęło mi przygotowanie poniższego przepisu do publikacji. Chleb według niego  piekę od jakiegoś roku, ale za każdym razem trochę inaczej.

Teraz, kiedy zmieniłem proporcje i typ mąki, wyrzuciłem część oryginalnych składników i dodałem kilka swoich mogę spokojnie zaprezentować przepis wam. Poza tym dodałem do niego mój „magiczny składnik” czyli suskę sechlońską, do której zapałałem wielką miłością po dodaniu jej do wielkanocnych mazurków.

A jeśli chleb orkiszowy na zakwasie wam nie wyjdzie, to odpowiedzialność zamierzam rozłożyć pomiędzy siebie, autorkę i odtwórcę, którego zmodyfikowaną wersję zmodyfikowałem ja.

Jednak dla zachęty dodam, że ten chleb wychodzi ZAWSZE. Przynajmniej mnie :).

chleb orkiszowy na zakwasie

Aha, chleb orkiszowy na zakwasie robi się w sumie 2 i pół dnia więc weźcie to pod uwagę. Najlepsza opcja (choć trochę dla nocnych marków) to zostawić zaczyn na noc i pół następnego dnia, przygotować ciasto zaraz po pracy i upiec ok 1 w nocy. W przeciwnym wypadku sugeruję pieczenie w weekend.

Składniki na jedną małą keksówkę:

Zaczyn:

100 g zakwasu żytniego
80 g wody
60 g mąki orkiszowej białej (typ 650)
60 g mąki orkiszowej razowej (typ 2000)

Ciasto właściwe:

cały zaczyn
50 g siemienia lnianego
210 g wody
20 g oliwy z oliwek
150 g mąki orkiszowej białej (typ 650)
150 g mąki orkiszowej razowej (typ 2000)
1 łyżeczka soli
80 g suski sechlońskiej lub zwykłej suszonej śliwki
100 g pestek słonecznika
50 g sezamu

Przygotowanie:

  1. Najpierw zaczyn. Aktywowany (wyjęty z lodówki, nakarmiony i wyrośnięty) zakwas wymieszajcie z mąką i wodą. Odstawcie na kilkanaście godzin.
  2. Po wyrośnięciu zaczynu w misce wymieszajcie z nim wszystkie składniki – najlepiej robotem kuchennym przez jakieś 10 minut. Ciasto powinno być dość rzadkie.
  3. Foremkę wysmarujcie masłem/spryskajcie oliwą i wyłóżcie papierem do pieczenia.
  4. Przelejcie do niej ciasto do 3/4 objętości, szczelnie zawińcie folią i odstawcie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na jakieś 8 godzin.
  5. Zdejmijcie folię, posypcie ulubionym ziarnem (można też posmarować żółtkiem) i włóżcie do nagrzanego do 230 stopni piekarnika na 10 minut.
  6. Po 10 minutach zmniejszcie temperaturę do 200 stopni i pieczcie jeszcze ok. 50 minut aż z góry się przyrumieni.

Na koniec standardowa rada (której i tak nikt nie przestrzega) – nie krójcie chleba zaraz po upieczeniu i powstrzymajcie się z jedzeniem do ostygnięcia. Mi też nie zawsze się udaje.

chleb orkiszowy na zakwasie

chleb orkiszowy na zakwasie

2 thoughts on “Chleb orkiszowy na zakwasie z suszonymi śliwkami

  1. Ten chleb jest pyszny :). Miałam go od jakiegoś czasu na liście z nagłówkiem ” do wypróbowania ” i.. odkąd upiekłam w ubiegłą sobotę, pokonał naszego ulubieńca :). Myślę, że teraz będzie długo królował na naszym stole. Jakoś tak mam, że jak chleb jest strzałem w 10-tkę, zaprzyjaźniam sie z nim na dłużej. Może też coś ” pokombinuję ” z przepisem, bo to mi się często zdarza. Zatem dziękuję za przepis i czekam na kolejne, równie udane :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *