caramel shortbread

Caramel shortbread

Caramel shortbread czyli kolejny po Banoffee pie brytyjski klasyk. Dość prosty, bardzo słodki i niezwykle uzależniający. Zapewni wam zapas kalorii na tydzień 🙂

Jeśli byliście kiedyś w Wielkiej Brytanii, na pewno wiecie, co to shortbread. Kruche maślane ciasto z dużą ilością masła w składzie, sprzedawane w formie okrągłych ciasteczek albo batonów, głównie przez firmę Walkers. Same w sobie są świetne, ale jest wersja premium, która jest absolutnie epicka. Ma wiele nazw m.in. caramel shortcake, millionaires’ shortbread, caramel squares, pochodzi ze Szkocji (choć bywa też mowa a Australii i Nowej Zelandii) i można je dostać w każdej brytyjskiej cukierni. A teraz możecie zrobić je sami.

caramel shortbread

Caramel shortbread to kruchy spód + karmel + czekolada. Trochę jak Twix z tym, że lepsze i bez szkodliwych dodatków (no poza cukrem :D). W wykonaniu proste, w spożyciu uzależniające – połowę blachy zjadłem z Kasią w jedno popołudnie, drugą z przyzwoitości zaniosłem do pracy i poczęstowałem redakcję. Na przyszłość wiem, że następnym razem muszę przynieść dwa pudełka zamiast jednego :).

Składniki:

kruche ciasto:

250g mąki pszennej
75g cukru pudru
175g masła w temperaturze pokojowej

karmel:

1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
100g masła
80g brązowego cukru

polewa:

200g czekolady mlecznej

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na kruche ciasto łączymy i wyrabiamy aż do uzyskania jednolitej masy, wkładamy do lodówki na 15 minut
  2. Blachę (np. 35x25cm) wykładamy papierem do pieczenia, a następnie przekładamy ciasto. Rozprowadzamy równomiernie na płasko (bez rogów) i nakłuwamy widelcem
  3. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Powinno się lekko (naprawdę lekko!) zarumienić
  4. W międzyczasie przygotowujemy karmel. Mleko skondensowane podgrzewamy w rondlu, dodajemy cukier i masło i doprowadzamy do wrzenia
  5. Gotujemy na małym gazie ciągle mieszając aż cukier się rozpuści, a karmel zgęstnieje
  6. Ostudzony spód równomiernie smarujemy gorącym karmelem i odstawiamy do ostudzenia
  7. Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej i smarujemy nią ostudzony spód z karmelem (karmel musi być zimny i zastygnięty, w przeciwnym wypadku wszystko nam się rozmaże)

caramel shortbread

caramel shortbread

10 thoughts on “Caramel shortbread

    • Zjadliwy będzie jak najbardziej z tym, że karmel dośc szybko mięknie w temperaturze pokojowej i będzie się mazał jak weźmiemy ciastko do ręki 🙂 Można dać też białą czekoladę (choć nie wiem czy to rozwiązuje problem).

  1. Bardzo podobne robimy w Słodkiej Manufakturze, z tym,że w warstwie karmelowej są prażone orzechy a spód pieczemy z brązowym cukrem. Jakby co to zapraszam na ciastko milionera:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *